MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Távol a világtól

Távol a világtól

termeszeti.hu

Mit keres lenin mellszobra a megközelíthetetlen ponton, a jégmező közepén?

Valahol a legjegesebb kontinens, az Antarktisz közepén, több száz kilométerre minden ott tartózkodó kutatótól, ahol a metsző szél fúj a hómező felett, Lenin szobra mered a semmibe. Több mint 60 éve őrzi a vidéket.

A 3. szovjet antarktiszi expedíció 1958. december 4-én érkezett erre a távoli vidékre. A helyet nagyon találóan ’Elérhetetlenségi’ vagy ’Megközelíthetetlen Pontnak’ nevezik, mivel ez a legtávolabbi pont az Antarktiszon minden irányból, bármelyik tengerről érkezve. Valójában sokkal nehezebb emiatt elérni, mint a Déli-sarkot. A 3. szovjet expedíciónak kifejezett célja volt, hogy ide megérkezzen.

 

A projektet a Nemzetközi Geofizikai Év részeként szervezték, ez 1957 közepétől 1958 végéig tartott. Ezen időszak alatt tudományos eszmecseréket folytattak a Kelet és a Nyugat között, de a valóságban ez inkább egy újabb alkalom volt arra, hogy az oroszok és az amerikaiak igyekezzenek túlszárnyalni egymást a hidegháború idején. Néhány hónappal korábban az amerikaiak a Déli-sarkon felállították az Amundsen-Scott állomást, erre az oroszok elhatározták, hogy ők lesznek az elsők, akik elérik az Megközelíthetetlenségi Pontot és létesítenek ott egy kutatóállomást.

1958 decemberében 18 férfi indult el a ponthoz, nyerges vontató húzva, mindenféle ellátmánnyal megrakodva és egy előregyártott házikóval felszerelve. Miután december 14-én elérték a pontot, felállítottak egy kéglit, ami 4 embernek alkalmas szállást biztosított rádióadóval, antennával, meteorológiai műszerekkel és egy műanyag Lenin mellszoborral a tetején.

Az állomást kezdetként 6 hónapra elegendő étellel és fűtőanyaggal látták el, de a csapat hamar rájött, hogy túlságosan távoli ahhoz, hogy állandó használatra fogják. 12 nap múlva a kutatókért jött egy helikopter és kimenekítette őket.

6 éven keresztül nem jött újabb látogató, majd 1964. januárjában a 9. szovjet expedíció felkereste az állomást. A következő évben itt járt egy amerikai csapat és jól felszerelve találták a bódét, cigarettával, gyufával, élelmiszerrel. Kevesebb mint egy hetet maradtak, méréseket végeztek, de mielőtt elmentek, heccből elfordították Lenin fejét: eredetileg Moszkva, azóta Washington felé néz.

Az oroszok még egyszer tértek vissza 1967-ben, majd 40 évvel később, 2007-ben érkeztek az újabb látogatók: egy brit csapat volt az első, aki mechanikai segítség nélkül elérte ezt a pontot. Az azóta betemetett állomás és a magányos mellszobor mellett egy emléktábla hirdeti az egykori szovjet expedíciók dicsőségét.

 Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: traverse.npolar.no