MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
„Tanulni

„Tanulni", francia újságírók, Hódmezővásárhely

444.hu • fotó: geotarget.hu

Chastand és kollégái nem az első franciák, akiknek meg kell küzdeniük ezzel a problémával.

Szegény külföldi tudósítók egyszerűen nem kerülhetik meg azt a problémát, hogy Márki-Zay Péterről beszélve meg kell említeniük, hogy egy kiejthetetlen nevű magyar település polgármesteréről van szó.

JB Chastand, a Le Monde közép-európai tudósítója a Twitteren posztolta ki, hogy “Itt az ideje megtanulni Hódmezővásárhely kiejtését.”

Chastand és kollégái nem az első franciák, akiknek meg kell küzdeniük ezzel a problémával, a város az első világháború után egy ideig ugyanis francia megszállás alatt állt. Bródy Sándor pedig a mostani események fényében szabályos látnok volt, ugyanis már 1909-ben Paraszt Párizsnak nevezte Hódmezővásárhelyt, vidékizési rohamában, de szerencsére ott volt Ady Endre, hogy helyretegye.

A franciában egyébként nem gyakoriak a Hódmezővásárhely hosszúságú szavak, az “alkotmányellenesen” jelentésű anticonstitutionellement - úgyis mint antikonsztitüszionelman - állítólag a 11. leghosszabb francia szó bír lenni úgy, hogy a toplista élmezőnyében különféle összetett vegyületek hosszú nevei állnak. A bűvészt azért prestidigitateurnek írják és presztidizsitatőrnek ejtik, csak a miheztartás végett.