MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Táncra perdültek a Szabadság téren, 10 és fél év börtönre ítélték őket

Táncra perdültek a Szabadság téren, 10 és fél év börtönre ítélték őket

nlc.hu / Á.K.

A blogger páros, Astiyazh Haghighi és Amir Mohammad Ahmadi súlyos erkölcs elleni vétséget követett el.

Astiyazh Haghighi és Amir Mohammad Ahmadi csak egy aranyos táncos videót vettek fel a teheráni Szabadság téren, de a hatóságok brutális büntetéssel sújtották őket.

A blogger páros, Astiyazh Haghighi és Amir Mohammad Ahmadi súlyos erkölcs elleni vétséget követett el azzal, hogy táncra perdültek a teheráni Szabadság téren. A 21 és 22 éves korú fiatalok a táncukkal tiltakozni akartak az iráni kormány ellen, csatlakozva a Mahsi Amini nagy visszhangot kapó halála után kezdődő országos tüntetéssorozathoz. A 22 éves Amini rendőrségi fogságban hunyt el, és azért vitték be, mert nem az elvárások szerint takarta el a haját az utcán – írja a brit Mirror.

Haghighi és Ahmadi letartóztatása még tavaly novemberben történt, és a börtönbüntetés mellett két évre eltiltották őket az internet használatától, valamint attól is, hogy elhagyják Irán területét. A vád szerint nemcsak erkölcsi törvényeket szegtek, hanem a nemzetbiztonságot veszélyeztették azzal, hogy propagandát terjesztettek. Iránban mindennaposnak számít a tüntetők letartóztatása, megkínzása és brutális megbüntetése, az Amnesty Internation szerint az ország igazságügyi rendszerének működése erősen aggályos.