MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Szuper monitor, ami egy 18 éves srác találmánya

Szuper monitor, ami egy 18 éves srác találmánya

hvg.hu

Alig fogyaszt és szembarát, mert természetes fényt használ háttérvilágításként.

Bár léteznek szemkímélő monitormegoldások, ezek általában drágák, nehezebben elérhetők. Ezért is nagy szó, hogy egy 18 éves középiskolásnak jutott eszébe egy alapjában véve igen egyszerű ötlet, amellyel a szemet kímélő, emellett alacsony energiafogyasztású monitor készíthető.

A mai világban, amikor már sok minden számítógépesítve van, emberek milliói töltik a napjukat a monitorok előtt. A megjelenítők pedig köztudottan nem túl kíméletesek a szemmel. Persze vannak szembarátabb alternatív megoldások, például a környezeti fényt visszatükröző e-tintás vagy reflexiós folyadékkristályos (RLCD) kijelzők, azonban ezek drága megoldások, ráadásul furcsák is annak, aki megszokta a hagyományos kijelzőket.

Az e-tintás kijelző például vagy fekete-fehér, vagy némi kezdetleges színképességgel rendelkezik, és videózásnál nagyjából használhatatlan a lassú frissítési gyakoriságnak és a „szellemkép" effektusnak köszönhetően, ahol a képkockák között nem tisztult ki a pigment a képernyőről. Az RLCD pedig, bár színes és sokkal jobb videózáshoz, hajlamos megküzdeni a tükröződéssel, a betekintési szöggel és alacsony felbontással, és még az e-tintánál is több környezeti fényt igényel.

Ebbe a világba tört be egy ígéretes megoldás, ráadásul az ötletgazda egy 18 éves, Amerikában tanuló gimnazista. Louis Huang megfizethetőbb módot keresett egy szembarát és alacsony energiafogyasztású monitor elkészítésére. Olyan kialakítás mellett döntött, amely meglehetősen hasonlít egy hagyományos képernyőhöz, azonban egy újszerű reflektorpanelt használ, amely környezeti fénnyel világítja meg a képernyőt. Másként fogalmazva: a mesterséges LED-fény használata helyett a kijelző természetes fénnyel oldja meg a háttérvilágítást. Megszületett az Eazeye. Azáltal, hogy közvetlenül a környezetből világít, az Eazeye kijelzője olyan, mintha egy e-papír kijelzőt néznénk. Illeszkedik minden megvilágítási környezethez, zökkenőmentesen beleolvad a környezetébe, hogy kényelmesebb megtekintési élményt nyújtson.

Az Eazeye-nek azért vannak beépített LED-jei is, amelyek lehetővé teszik, hogy sötét szobában is használhassák a monitort. Viszont olyan LED-eket használ, amelyek alacsonyabb intenzitású kék fényt bocsátanak ki, mint a legtöbb más LED. Az Eazeye kék fényének alacsonyabb intenzitása jobban utánozza a természetes fény dinamikáját.

Huang egy éve állt elő egy környezeti megvilágítású számítógép-monitor ötletével – írja a Fastcompany. Néhány barátot keresett, hogy segítsenek finomítani az ötleten, és közvetlenül beszélni kezdett az LCD technológia és a számítógép-monitorgyártás szakértőivel. A fiú szülei, akik Sencsen közelében élnek, összehozták őt a régió gyártóival. Miután az ötlet megvalósíthatónak tűnt, a szülők elkezdték finanszírozni egy prototípus fejlesztését.

Bár úgy tűnt, hamar lesz eredmény, kiderült, hogy a dizájn módosításokat igényelt, és a kezdeti gyártás elmaradt a várakozásoktól. Huang számos prototípus tervezését és tesztelését végezte el, és a nyári szünetben még a sencseni gyárba is elutazott, hogy személyesen felügyelje a gyártás legújabb körét.

Az Eazeye-jel kapcsolatban nemrégiben indítottak el egy Indiegogo-kampányt, az előrendelésekből 100 ezer dollárt akartak begyűjteni, hogy elkezdjék gyártani azt a – remélhetőleg – felhasználóbarát modellt, amelyet 1099 dolláros ajánlott fogyasztói áron adnának el. (A kampány egyébként órákon belül teljesült, de ugye ez pár tucat darabot jelent.) A beépített tartalék fényforrás használata nélkül a monitor egy átlagos képernyő elektromos energiájának körülbelül tizedét használja fel, így nem véletlen, hogy Huang energiahatékony és megfizethető megoldásként hirdeti a képernyőt a szem megerőltetésének problémájára.