MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
SZFE: A sztrájkoló tanárok azzal tiltakoznak, hogy tanítanak

SZFE: A sztrájkoló tanárok azzal tiltakoznak, hogy tanítanak

444.hu

Az SZFE oktatói folytatják a sztrájkot, miután a bíróság a javukra döntött.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem kormányzati átalakítása elleni tiltakozás szeptemberben és októberben az utcán és a színpadon zajlott, de az oktatóknak és a hallgatóknak egyre több fellépésük van, úgymond, a tárgyalóteremben is. Az SZFE sztrájkbizottsága csütörtök délelőtt online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy

megnyerték a megismételt elsőfokú pert, így folytathatják a sztrájkot az intézményben, amelynek új vezetése a tanítást is betiltaná.
„Az Egyetem fenntartó kuratóriuma és megbízott vezetése ötven napja semmibe veszi tárgyalási kötelezettségét. Azt állították, hogy követeléseink jogtalanok, és bíróságon támadták meg a sztrájk jogszerűségét” - hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol ismertették a többkörös eljárást. „A Fővárosi Törvényszék a múlt héten hozott végzésével megállapította, hogy követeléseink jogszerűségéhez nem férhet kétség. Emiatt a kérelmezőknek a figyelmeztető sztrájk jogellenességének megállapítása iránti kérelmét elutasította, a Fővárosi Törvényszéket viszont eljárásjogi okok miatt új eljárás lefolytatására utasította. A Törvényszék az új eljárást lefolytatta, és a kérelmezők keresetét e körben is elutasítva szintén nekünk adott igazat. Ezért a sztrájkot folytatjuk.”

A fenntartó kuratórium és az új vezetőség azzal vádolta az oktatókat, hogy tárgyalási ajánlataikat rendre elutasították. „Ehhez képest a valóság az, hogy a sztrájkbizottság ötven napja hiába kéri és követeli, hogy kezdődjenek meg a tárgyalások jogszerű követeléseinkről! Ezért a mai napon küldött levelünkben ismételten és nyomatékosan felszólítottuk a fenntartót és a munkáltatót, hogy haladéktalanul kezdje meg az érdemi tárgyalásokat az SZFE sztrájkbizottságával.”

Hét sztrájkkövetelésük közül a legfrissebb úgy hangzik:

Felszólítjuk a fenntartót és a munkáltatót, hogy fejezzék be a károkozást és a hallgatói szerződések megsértését, ennek érdekében állítsák vissza az oktatók elektronikus oktatási, vizsgáztatási és adminisztrációs felületekhez (a Neptun rendszerhez) való hozzáférését.
A sztrájkbizottság szerint ugyanis „az új kancellár és az egyetem törvénytelenül kinevezett rektorhelyettesei minden eszközt megragadnak arra, hogy akadályozzák az oktatást, és kárt okozzanak a hallgatóknak. Az áramot kikapcsolják, a termeket lezárják, az internetet elveszik. Az oktatói Neptunt letiltják. Végül az egész félévet megpróbálják törvénysértő módon érvényteleníteni. Vélt vagy valós sérelmeikért száz tanáron és ötszáz hallgatón állnak könyörtelen bosszút, a járványidőszak kellős közepén” - írják, és hozzáteszik:

„Mi, sztrájkoló tanárok, azzal tiltakozunk, hogy tanítunk, mert erre kötelez a munkaszerződésünk, és ezt várják tőlünk a hallgatóink is.”
A Vidnyánszky Attila vezette kuratórium október végén higiéniai és balesetvédelmi okokra hivatkozva kijelentette, hogy felfüggeszti az oktatást. „Az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése” - olvasható a Rátóti Zoltán által jegyzett közleményben, amely szerint ilyen körülmények között az oktatás feltételei az SZFE létesítményeiben felelősséggel nem biztosíthatóak. A csütörtöki sajtótájékoztatón a sztrájkbizottság tagjai arról beszéltek, hogy hiába kérték, az Oktatási Hivatal azóta sem erősítette meg, hogy az oktatást beszüntették, erről ők még papírt nem láttak.

A járványügyi intézkedések következtében az egyetemfoglalók elhagyták az egyetemet. Csató Kata oktató, a sztrájkbizottság tagja szerint kulcsra van zárva az épület, egyesével, bizonyos személyek kíséretével tudnak bemenni, mondjuk, a hallgatók, a parkoló lezárva, de a kancellár állítólag bent ül az irodájában az üres Vas utcai épületben.

Munkajogilag rendezetlen a helyzet, hiszen még ha az oktatás szünetel is, az csak egy része az oktatók tevékenységének, az pedig nem derült ki, hogy akkor mi lesz a munkaviszonyokkal - mondta Zeller Judit, a TASZ jogásza, vagy ahogy Németh Gábor oktató mondta, a „védőangyalunk”.

„A kuratóriumnak egyetlen érzékelhető törekvése van: tönkretenni az egyetemet.
Folyamatosan félre akarják vezetni a közvéleményt, igazolni akarják az igazolhatatlant, és az egésznek semmilyen racionális oka nincs. Ez nagyon elkeserítő” - mondta Karsai György egyetemi tanár, szintén a sztrájkbizottság tagja. Az egyetemi polgároknak ennek ellenére vannak terveik, sok támogató is jelentkezett ötletekkel.

Szintén tegnapi hír, hogy Veszprémi Judit, az SZFE sajtósa és a sztrájkbizottság tagja első fokon sajtó-helyreigazítási pert nyert az Origóval szemben, amely szeptember 18-án azt állította, hogy Veszprémi a blokádra felkészítő tábort szervezett a hallgatóknak. A bíróság a felsorakoztatott bizonyítékok alapján megállapította, hogy az Origo állítása nem igaz, ezért arra kötelezte az orgánumot, hogy ezt a tényt jelentesse meg, és az erről szóló hírt legalább 30 napig tartsa az oldalon - írta az egyetemi polgárok Facebook-oldala, amely szerint „blokádra felkészítő nyári tábor egyszerűen nem volt, így azt sem Veszprémi Judit, sem más nem szervezhetett. A hallgatók öt napos nyári szabadegyetemének színvonalas programjára büszke lehetne minden egyetem.”

Ahogy azt a cikk elején jeleztük, nem ez volt az első jogi/hatósági összecsapás a szemben álló felek között.

Október közepén egy performansz keretében alkotmányjogi panaszt adtak be az Alkotmánybíróságnak a hallgatók és oktatók, kérve, hogy a testület semmisítse meg az egyetemet üzemeltető alapítványt létrehozó törvényt.
Az ORFK-nak azt kellett tisztáznia, hogy az SZFE elfoglalása nem veszélyes a közrendre.
A rendőrségnek később ki kellett mondania azt is, hogy a hallgatók nem követtek el bűncselekményt, amikor nem engedték be Szarka Gábor kancellárt az épületbe.
Az SZFE hallgatói azért is pert indítottak november közepén, mert nem mondták meg nekik, hogy miért függesztették fel az oktatást az egyetemen.
Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!