MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Szétszórt Uffizi – így tehermentesítik Firenzét a turistaszezonra

Szétszórt Uffizi – így tehermentesítik Firenzét a turistaszezonra

hvg.hu

Egyedi módszerrel kezelné a turisták tömegeit Toszkána.

Az évtized legnagyobb változása következik be: Toszkána egyetlen nagy turistalátványosság lesz, hogy tehermentesítsék a tartomány fővárosát – írja a CNN tudósítója Firenzéből. Az Airbnb-szállások gyorsabban elkelnek a falvakban, mint a szállodák a nagyvárosokban.

Uffizi Diffusi – szétszórt Uffizi – ez a projekt neve, mely Olaszország leglátogatottabb múzeumának kincseit különböző helyeken mutatja be Toszkána tartományban.

Öt éven belül csaknem 100 új kiállítóhelyet hoznak létre szétszórva Firenze körül. Így akarják tehermentesíteni Toszkána fővárosát, amelyet a járvány előtt oly mértékben árasztottak el a turisták, hogy az már a hétköznapi életet is zavarta.

Régi palotákat, kolostorokat, sőt fürdőket újítanak fel, és ezekben helyezik el az Uffizi galéria műkincseit. A tervezők abban bíznak, hogy a turisták inkább ott gyönyörködnek a reneszánsz remekművekben, minthogy vállalják a sorban állást a tűző napon Firenzében.

Dante halálának 700-ik évfordulója

A nagy költőt száműzték Firenzéből, ezért a szervezők részben ehhez kötik a műkincsek "szétszórásának" programját: például San Godenzo faluban éldegélt a Firenzében halálra ítélt Dante, ahol a festő, Andrea del Castagno is született, az oda szervezett kiállításon pedig látható egy freskó, melyet Andrea del Castagno készített Dante Alighieriről.

Poppi faluban írta Dante az Isteni színjáték egyes részeit, ezért ott is található egy kiállítás a költőről.

Anghiari a csatáról híres, melyet Leonardo da Vinci is megfestett. Ez is a mester elveszett művei közé tartozik, de ez nem akadályozza meg Anghiari lakóit, hogy megemlékezzenek a híres csatáról. A turisták itt kiállítást láthatnak a harcos múltról.

Művészet és környezet kölcsönhatása

Ez a program célja – mondta az Uffizi galéria igazgatója. Eike Schmidt elmondta a CNN tudósítójának, hogy egészen másképp mutatnak a festmények a falusi környezetben.

"Új típusú turizmust akarunk, amely egyesíti a kulturális turizmussal a családi programokat, a kirándulásokat vagy épp a kulináris élvezeteket” – mondta Schmidt, aki szerint az Airbnb-szállások a kis falvakban jóval korábban elkeltek, mint a szállodák Rómában, Velencében vagy Firenzében. „Azért hoztuk előre a programot 2022-ről 2021-re, hogy elkerüljük a turisták áradatát" – a nyilatkozta az Uffizi képtár igazgatója a CNN tudósítójának Firenzében.