MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Szenvedés az esőben

Szenvedés az esőben

termeszeti.hu

Új legerősebb paprika született: brutálisan csípős a Pepper X.

Ed Currie, dél-karolinai erőspaprika szakértő egy újdonsággal, még a korábbi rekorder Carolina Reapernél is brutálisabb, háromszor csípősebb paprikával rukkolt elő: a Pepper X még a rendőrség által használt paprika spray-nél is forróbb. Hivatalosan is a világ legcsípősebb paprikájának nevezték, október 9-én a Guinness-bizottság is hitelesítette a csúcsot.

Az új rekorder brutálisan erős. Az első próbánál a nemesítője 3,5 órán át érezte az elképesztő csípősséget, amit szörnyű görcsök követtek. Currie azt mondta, hogy a próba után egy órát feküdt esőben a márványlapon és nyögött a fájdalomtól. Nem csoda, hogy a Pepper X-ből egy egészet eddig mindössze 5 ember tudott megenni.

Az erőspaprikák csípősségének jelzésére saját mértékegység szolgál: a Scoville Heat Units (SHU). Egy átlagos jalapeno 5000 egység, a habanero 100 000 egység, a korábbi rekorder Carolina Reaper 1,64 millió egység erősségű. A Pepper X ezzel szemben 2,69 millió egység erősségű, túlszárnyalva ezáltal a rendőrség által használt paprikaspray (1,6 millió egység) és a medvespray (2,2 millió egység) csípősségét.

A Pepper X zöldes-sárga, földes ízű. Az új fajta a Carolina Reaper keresztezésével született, a másik szülő pedig egy olyan fajta volt, amit Currie egy barátjától kapott Michigan államból.

A csípősséget okozó összetevő a kapszaicin, ami nem veszélyes egész addig, amíg nagy mennyiségben nem fogyasztjuk. Az emberek agya azonban fenyegetésnek érzi és erős, égő jelet küld a testnek. A madaraknál ugyanakkor nincs meg ez a reakció, így ők képesek a paprikamagot megenni majd szétterjeszteni.

Az égő érzés endorfint és dopamint is felszabadít a testben.
Currie egyébként azután kezdett paprikanemesítésbe, hogy sikeresen megszabadult a drog- és alkoholfüggőségtől. Paprikáit az orvosoknak is bemutatja, abban a reményben, hogy betegségeket gyógyíthatnak és segíthetnek a krónikus fájdalommal és diszkomforttal élőknek.

Currie két évtizede dolgozik azon, hogy a világ legerősebb paprikáját állítsa elő.
10 évbe telt, hogy az első keresztezési kísérletektől a rekordig ért a Pepper X esetében, ebből 5 év arra ment el, hogy bebizonyítsa, egy másik növényt sikerült előállítani, majd az átlagos erősséget dokumentálta nemzedékeken át.

Currie egész birodalmat próbál kiépíteni a PuckerButt nevű cégén keresztül a csípős paprikákból. Azt mondja, hogy addig nem kerül a mag forgalomba, amíg mindnyájan (ő és a munkatársai) le nem aratják a babérokat a munkájuk után. Érthető módon, nem szeretnék, ha ellopnák a több évnyi munka eredményét, ahogyan ez a Carolina Reaper esetében történt.

Currie azt szeretné, ha az emberek több erőspaprikát fogyasztanának, szerinte számtalan előnnyel jár az égés utáni heves reakció.