MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Szent István nem szektát alapított, hanem országot

Szent István nem szektát alapított, hanem országot

telex.hu

„Elviselhetetlenül nehéz terheket hordanak össze és raknak az emberek vállára."

 

Nem sok köze van az első magyar király értékrendjéhez a mostani hatalmi berendezkedésnek. Bár Szent István belpolitikai téren számos csatát vívott a vele szembehelyezkedő törzsekkel, a szomszédos népekkel kifejezetten kereste az együttműködés, partnerség lehetőségeit, a konfliktusoknak nem a kiélezésén, hanem az elsimításán fáradozott. Ahogy Jézus mondja a Biblia szerint: gyümölcséről ismerni fel a fát. Szemlélek a Telexen, Gégény István lapigazgató ünnepi írása. /Részlet/

Szíven üt megélni, hogyan pazarolja el legcsodálatosabb értékeit, szellemi kincseit, kiművelt emberfőit, sőt, belső társadalmi, nemzeti egységét egy ország, csupán azért, mert bizonyos erők hatalmi érdekei mindezt károsnak, korlátozónak tekintik saját szempontrendszerük alapján. Ha nem létezne se Biblia, se kereszténység, akkor is éreznék a tiszta szívű emberek, hogy nem lehet egyszerre morális nagyságról papolni, közben a politikusok felhőket karcoló saját fizetését a csillagos egekig tovább emelve a nép tagjait „háborús inflációra” hivatkozva sanyargatni – a markáns inflációs folyamat már 2021-ben is érzékelhetően jelen volt a világban, hazánkban is tavaly ősz óta létezik az „ársapka”, a háború viszont csak 2022 februárjában tört ki. De igenis van Biblia, s ha már annyira sokat hivatkoznak a saját vallásosságukat úton és útfélen hangoztatók a kereszténységre, lássuk, mit ír róluk a világ legnépszerűbb könyve:

„Elviselhetetlenül nehéz terheket hordanak össze és raknak az emberek vállára, de maguk ujjal sem hajlandók mozdítani rajta. Minden tettükben az vezeti őket, hogy az emberek előtt feltűnjenek. Szélesre szabják imaszíjukat és megnagyobbítják köntösükön a bojtokat. Szívesen elfoglalják a lakomákon a főhelyeket és a zsinagógában az első székeket. (...) Jaj nektek, írástudók és képmutató farizeusok, mert felemésztitek az özvegyek és árvák vagyonát. Közben nagyokat imádkoztok, ezért nagyobb ítélet vár rátok. (...) Jaj nektek, farizeusok és írástudók, ti képmutatók! Tisztára mossátok a pohárnak és a tálnak a külsejét, belül azonban tele vagytok rablással és mértéktelenséggel. Te vak farizeus! Előbb belül tisztítsd ki a poharat és a tálat, akkor majd kívül is tiszta lesz. Jaj nektek, farizeusok és írástudók, ti képmutatók! Fehérre meszelt sírokhoz hasonlíttok, amelyek kívülről szépnek látszanak, de belül tele vannak a halottak csontjaival s mindenféle undoksággal. Így ti is kívülről igazaknak látszotok az emberek szemében, de belül tele vagytok képmutatással és gonoszsággal.” (Máté evangéliuma 23. fejezet, 4-6., 14. és 25-28. versek)

Gégény István