MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Szélsőséges időjárás és melegrekordok

Szélsőséges időjárás és melegrekordok

index.hu

Az El Nino hatásai egyre erősebbek lesznek, ahogy az éghajlat melegszik.

 

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) még júliusban erősítette meg hivatalosan, hogy visszatért az El Nino, (magyarul: Kisfiú), amely egy természetes öt-hét évente jelentkező, egy-két évig tartó természetes időjárási jelenség, amely rendkívüli módon felerősíti a globális felmelegedés hatásait. A gyakorlatban ez szélsőséges időjárást és melegrekordokat jelent. Kérdés, hogy a jelenség miatt milyen időjárás vár ránk télen.

A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) jelentése szerint kilencvenöt százalékos esély van arra, hogy a mérsékelt vagy erős El Nino-szezon 2024 februárjáig folytatódik – írja az Euronews. Az El Nino igazi hatásait nagy valószínűséggel csak jövőre fogjuk tapasztalni.

Milyen időjárás várható télen az El Nino miatt?

A jelenség rendszerint kilenc-tizenkét hónapon át fejti ki hatásait, de akár évekig is befolyásolhatja időjárásunkat. A csúcspontot november és január között éri el. Ennek pontos okait a tudósok sem értik egyelőre. Az biztos, hogy az El Nino 2024-ben is velünk marad. A szakértők szerint a következő hónapokban erősödni fog, és a hatása jövő tavasszal érhet véget.

Az El Nino időszaka alatt a tél kezdete általában enyhébb, csapadékosabb, miközben az évszak vége szárazabb és hidegebb Észak-Európa nagy részén – mondta Adam Scaife professzor, a brit Met Office hosszú távú előrejelzésekért felelős vezetője, hozzátéve, hogy Dél-Európában alapvetően csapadékosabb időjárást okoz.

A professzor szerint sok esetben az El Nino nem elég erős ahhoz, hogy érdemben meghatározza az időjárás kimenetelét, de még így is képes arra, hogy megváltoztassa a megszokott időjárási trendeket, miközben a hatások általában csak néhány hónapos késéssel jelentkeznek. „Érdekes késleltetett hatásokat fejt ki például Kínában, ahol egy erőteljesebb El Nino után heves nyári monszun esőzésekkel és áradásokkal kell számolnunk” – fogalmazott Scaife professzor, aki szerint az idei év végén még a 2016-os melegrekord is megdőlhet az El Nino miatt.

A meteorológusok attól tartanak, hogy a globális felmelegedés és az El Nino hatásai miatt

A HŐMÉRSÉKLET JÖVŐRE ÁTLÉPHETI A 1,5 CELSIUS-FOKOS FELMELEGEDÉSI KÜSZÖBÉRTÉKET.

Már az El Nino kezdete előtt is magasabb volt a globális tengerfelszíni átlaghőmérséklet, mint eddig bármikor, ez pedig alapból világszerte felerősíti a szélsőséges időjárási jelenségeket.

Szélsőségesen hideg és meleg idő

Scaife professzor szerint az éghajlatváltozás El Ninóra gyakorolt pontos hatása egyelőre kérdéses. A kutatások szerint az éghajlatváltozás mélyebbé és intenzívebbé teheti a meleg és hideg időjárás közötti ingadozásokat.

Biztosak vagyunk azonban abban, hogy az El Nino hatásai egyre erősebbek lesznek, ahogy az éghajlat melegszik – mondta Scaife, hozzátéve: már most példátlan hatásokkal kell számolnunk.