MENÜ
2024. május 7.
Gizella
Százhúsz centiméteres óriáskakasok

Százhúsz centiméteres óriáskakasok

agroinform.hu

Rubens Braz brazil farmer csak hobbiból foglalkozott csirkékkel és azok tenyésztésével.

Korábban sejtelme sem volt arról, hogy húsz évvel később egy teljesen új fajtát hoz létre, a hatalmas szárnyasok pedig nemcsak Brazíliát, hanem az egész világot meghódítják.

A Reuters beszámolójából kiderült, hogy a gigantikus állatok akár 120 centiméternél magasabbra is nőhetnek, amelyek így egyenként 1,5 millió forintnyi brazil reált érnek. Felmerülhet a kérdés, hogy van-e kereslet ilyen drága szárnyasokra. A jó hír, hogy az érdeklődő tenyésztők csak úgy kapkodnak az állatért.

"Először csak hobbiból csináltam. Idővel más tenyésztők is érdeklődni kezdtek, ma pedig kereskedelmi tevékenységet végzünk felük" - mondta el a Goias állambeli farmer egy interjúban, akinek a cége az Avicultura Gigante még mindig nem túl nagy, de a farmjain így is 300 értékes madarat gondoznak.

Tudja, hogy ez nem elegendő a húsipar kiszolgálásához, de magas a kereslet a gyűjtők és a gazdálkodók részéről, akik a "caipira" csirkeállományukat, vagyis kis telken, főként megélhetés céllal nevelt ketrecmentes állományukat szeretnék megerősíteni és bővíteni.

Borítókép: Rubens Braz agronómus és Galalau nevű óriás indiai Urubu kakasa az Avicultura Gigante-ben, amely óriáskakasokat tenyészt kisüzemi hústermelésre és hobbi célból.

Forrás: Reuters.com