MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Szárnyas celeb

Szárnyas celeb

termeszeti.hu

Andy, a tornacipős liba, aki meghódította Amerikát.

1988-ban Gene Fleming farmer és állattenyésztési felszerelésgyártó meglátogatta a sógornője birtokát Nevadában. A farmon felfigyelt egy kétéves lúdra, akinek nem volt lába és furcsán, a csonkjain mozogva próbált a társaival lépést tartani. Fleming megsajnálta a szárnyast, hazavitte és elnevezte Andy-nek.

Fleming feltaláló is volt, aki különféle megoldásokat ötlött ki, hogy az állatok szükségleteit kielégítse. 1959-ben, amikor rájött, hogy a szarvasmarhák szokása, hogy mindenféle durva felszínhez hozzádörgölik magukat, egy szarvasmarhavakarót fejlesztett, ami nem csak enyhítette a viszketést, de egy rovarűzőszert is permetezett. A nagyszerű találmányból több százezer darab készült.

Fleming első ötlete Andy problémájára az volt, hogy az egyik lábcsonkját egy kis gördeszkára teszi, de mindez nem működött. Akkor a férfi rájött, hogy nyilvánvaló megoldás az, cipőket ad a madárra. Kiderült, hogy némi szivacsot tömve egy babacipő orrába, tökéletes lábbelit kapunk. A cipők drasztikusan megváltoztatták a liba életét, Andy végre futkosni kezdett az udvaron.

 

Hamarosan a lúd helyi látványosság, igazi celeb lett. Flemingék körbevitték az iskolákban, könyvtárakban, kiállításokon. Fleming felesége, Nadine még egy rajongói klubot is alapított, ahol mindenféle ajándéktárgyat lehetett vásárolni, a pólótól a kulcstartóig. Valaki meglátta a Nike-tól a történetet és egész életre elegendő cipőket küldtek a lúdnak.

A fogyatékosságán túljutó állat híre elért New Yorkig és Hollywoodig is. Andy feltűnt a People magazinban és a Reader’s Digest válogatásban, sőt még egy Amerika-szerte híres showműsorban is fellépett. Fleming szerint Andy megnyerő természete volt a siker kulcsa. Egyáltalán nem volt gonosz és alattomos, roppant kedves fickó volt.

 

Sajnos Andy hírneve sok ellenséget is szerzett. 1991 október 19-én a madarat megölte valaki a helyi parkban, a fejét és szárnyait pedig levágta. Még akkor is rajta voltak a cipői. Andy halála sokkolta a nemzetet, mindenkit lesújtott, hogy egy ártatlan állatot brutális módon kivégeztek A seriffet folyamatosan javaslatokkal, feltételezésekkel árasztották el. Valaki úgy vélte, hogy egy korábbi elégedetlen munkás áll a merénylet mögött, mások a sátánista kultúra híveire gyanakodtak. 10 ezer dollár gyűlt össze a nyomravezetőnek, de sosem találták meg a gyilkost.

Forrás: www.amusingplanet.com