MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Szakít a Néppárttal?

Szakít a Néppárttal?

mfor.hu • fotó: europeanwesternbalkans.com

Új típusú együttműködést javasol magyar kormányfő.

Új típusú együttműködést javasol a Fidesz EP delegációja és az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakciója között a magyar kormányfő.Ez derült ki abból a Népszava birtokába jutott levélből, amelyet a miniszterelnök küldött Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek.

A magyar miniszterelnök arra hivatkozik, hogy a nézet- és érdekkülönbségek, valamint a kommunikációs problémák elkerülése érdekében a jövőben fűzzék lazábbra a fideszesek és a néppártiak kapcsolatait - írja a portál. A miniszterelnök szerint ez megoldás lenne arra a problémára is, hogy miközben a Fideszt “közös akarattal” felfüggesztették a pártcsaládban, tagjai mégis a néppárti frakcióban maradhattak. Ezt a kérdést sohasem vettük elő és tárgyaltuk meg alaposan, húzza alá levelében a pártelnök-miniszterelnök.

Egy olyan együttműködési formulát javasol, mint amilyen 1999-2009 között az EPP-sek és a brit konzervatív párt EP-képviselői között állt fenn. Ebben a tíz évben a szigetországiak a néppárti frakcióhoz külső szövetségesként csatlakoztak, abban egy külön csoportot alkotva.

A brit konzervatívok azonban csak úgy tudtak kapcsolódni a kereszténydemokraták frakciójához, hogy nem voltak tagjai egyetlen európai pártcsaládnak sem. Vagyis a magyar kormányfő által javasolt partnerséget csak olyan képviselők ápolhatnak az EPP európai parlamenti csoportjával, akik nem tartoznak az Európai Néppárthoz – hívja fel a figyelmet a portál. Tehát a Fidesznek előbb ki kéne lépnie a kereszténydemokraták politikai közösségéből ahhoz, hogy EP-képviselőik együttműködési megállapodást köthessenek a frakcióval. Arról nem is beszélve, hogy a csatlakozásnak szigorú feltételei vannak, például egyet kell érteni az EPP által vallott demokratikus értékekkel, a jogállami normákkal. EP források szerint a Fidesz elnöke által írt levél nem más, mint annak burkolt bejelentése, hogy a párt a kereszténydemokrata pártcsalád elhagyására készül.