MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Súlyos problémákat talált az uniós vizsgálóbizottság Magyarországon

Súlyos problémákat talált az uniós vizsgálóbizottság Magyarországon

hvg.hu • fotó: europarl.europa.eu

„Láttam olyan dolgokat, amelyek más uniós országokban nem történhetnek meg."

Civilekkel, a versenyszféra szereplőivel, a kormány tagjaival, önkormányzati vezetőkkel is egyeztettek az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának tagjai budapesti látogatásukon. Itt tartózkodásuk alatt számos problémáról szereztek tudomást, olyanokról, amelyeket a jogállamisági eljárás ellenére sem rendezett a magyar kormány.

A Költségvetési Ellenőrzési Bizottság felelős a jogállamisági eljárás betartatásáért, valamint mi vagyunk az egyetlen bizottság, amely az uniós költségvetésből kifizetett források demokratikus módját vizsgálhatja – mondta a Portfolio tudósítása szerint Monika Hohlmeier a szerdai budapesti, az EP-delegáció missziózáró sajtótájékoztatóján.

A lap emlékeztet rá, hogy Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságában már a múlt hónapban kibukott, hogy több német multinacionális vállalat is az Európai Bizottság és a szakbizottság elé vitte az Orbán Viktor vezette kormány törvénykezési gyakorlatát, mivel azok szerintük diszkriminatívak és versenykorlátozók. A testület ezért úgy döntött, hogy Monika Hohlmeier, a szakbizottság bajor keresztényszocialista elnökének vezetésével Budapesten feltáró vizsgálatot tartanak.

A sajtótájékoztatón Hohlmeier elég sok problémát felvázolt, ezek között említette:

a magyar törvényhozás "nagyon kapkodó és gyors", csak idén 95 költségvetésmódosítást hajtott végre az Orbán Viktor vezette kabinet, amelyekről nem tárgyaltak, nem egyeztettek nyilvánosan;
a regionális és települési önkormányzatokat nem vonják be a fejlesztési tárgyalásokba;
az ellenzéki vezetésű önkormányzatok hátrányt szenvednek;
több multinacionális vállalat is panaszt tett, jelezve, hogy attól félnek, a diszkriminatív, érzésük szerint ellenük irányuló magyar törvények azt a célt szolgálják, hogy kiszorítsák őket Magyarországról;
számos hiba és probléma derült ki az Állami Számvevőszék működésével kapcsolatban;
egyes cégeket vegzálnak a hatóságok;
a kormányzat egy kivételezett kört támogat.

"Minden alkalommal, amikor idejövök, mindig új dolgokat tanulok Magyarországról. Ez volt a nyolcadik utam Budapestre, és még mindig láttam olyan dolgokat, amelyek más uniós országokban nem történhetnek meg" – mondta Daniel Freund német zöldpárti képviselő. Szerinte fontos lenne, hogy a magyar fiatalokon segítsenek az uniós forrásokból, támogassák a legsebezhetőbb társadalmi rétegeket, napelemek kerüljenek az épületekre, de szerinte az fontos, hogy azt nem akarják, hogy "a miniszterelnök barátaihoz jussanak az uniós támogatások".