MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Strasbourghoz fordult a halálos beteg Karsai Dániel ügyvéd, hogy hagyják méltósággal meghalni

Strasbourghoz fordult a halálos beteg Karsai Dániel ügyvéd, hogy hagyják méltósággal meghalni

hvg.hu

„A létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz."

Az alkotmányjogásznál tavaly diagnosztizáltak ALS betegséget, a hatályos magyar jogszabályok azonban még külföldön is büntetik a családtagjait, vagy orvosait, ha eutanáziában segédkeznek.

Facebook-posztban jelentette be Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász, hogy tavaly augusztusban ALS-t diagnosztizáltak nála. Ez egy úgynevezett moto-neuron betegség, melyben az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, így teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal élik végig a betegek, amire jó példa, hogy ALS-ben szenvedett Stephen Hawking világhírű fizikus is.

Ahogy a 46 éves Karsai is kiemelte, a betegség rendkívül megalázó, az önállóságtól egyre jobban megfosztó élethelyzetbe sodorja. Utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül.

„A létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz. Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét” – írta.

Erre azonban jelenleg Magyarországon a hozzá hasonló, gyógyíthatatlan kórban szenvedő betegeknek nincs lehetősége, a hatályos jogszabályok szerint a magyar hatóságok még külföldön is büntetőjogi eszközökkel üldözheti a méltóságteljes eltávozásban segítséget nyújtókat, azaz családtagokat, barátokat, orvosokat.

Mivel az ügyvéd személyes és szakmai véleménye szerint az életvégi döntések meghozatalának teljes tilalma alapvető emberi jogait sérti, ügyével a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A Bíróság, helyt adva a sürgősség iránti kérelmének, az ügyet november 28.-án, nyilvánosan tárgyalja.

Karsai kiemelte, hogy személyes ügyét arra szeretné használni, hogy az életvégi döntések rendkívül nehéz és érthetően megosztó témájában értelmes, a különböző álláspontokat maximálisan tiszteletben tartó párbeszédet indítson.

Posztjában azt is hangsúlyozta hogy jelenleg — és reméli, még nagyon hosszú ideig — szakmai és egyéb szempontból is aktív életet él. A modern technika segítségével nagyon sok logisztikai akadály legyőzhető, súlyos egészségügyi problémája dacára teljesen aktív szakmai életet él, ügyei ellátása biztosított.

Karsai Dániellel a HVG is készített interjút. Czúcz Ottó alkotmánybíró személyi titkáraként számos határozattervezet elkészítésében vett részt. Három évig dolgozott az Igazságügyi Minisztérium közjogi kodifikációs főosztályán is, majd 2005-ben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára került, 2009-es hazatérése után a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda alkalmazott ügyvédjeként kezdte ügyvédi pályafutását. Saját irodát két év után alapított, azzal a speciális céllal, hogy elsősorban alkotmányjogi, illetve emberi jogi ügyekkel foglalkozzon.