MENÜ
2024. július 19.
Emília
Státuszszimbólum

Státuszszimbólum

senior.hu, Fotó: pierrecuny.canalblog.com

Tölgy a galambdúcban: egy lenyűgöző fa története.

Valamikor régen egy galambdúc birtoklása a hatalom és státusz szimbóluma volt, a nemesek kiváltságának számított. A tenyészgalamboknak már akkor is jelentős értékük volt. Nemcsak húst és tojást adtak, de az ürülékük is kitűnő trágyát jelentett.

Az urak által tartott madarak persze nem kevés kellemetlenséget okoztak a környékbeli gazdáknak, különösen vetéskor. Amikor 1789-ben a feudalizmust elsöpörték, a galambdúc birtoklási jogot is eltörölték. Franciaországban több ezer galambdúc vált az intézkedés áldozatává, az építményeket ugyanis nem használták többé.

Béceleuf városkájában még most is láthatunk egy korabeli galambdúcot, amely a 15. században élte virágkorát. Mára elhagyatva, elfeledve áll az épület, immáron tető nélkül, így az eső és a napfény szabadon jut be a belsejébe. Az élet csodája, hogy a közepén egy fiatal tölgy szökkent szárba. A fa napjainkban már 100 éves is elmúlt, koronája pedig túlnyúlik az építményen.

 

A köralakú falakon 2700 nyílást találunk, belsejében valamikor 5000 galambot tartottak. A jól kialakított párkány megakadályozta, hogy a patkányok vagy menyétek felmásszanak a falakon és bejussanak az tetőablakokon keresztül. A fészkekhez a hozzáférést létra biztosította.

https://senior.hu/tolgy-a-galambducban-egy-lenyugozo-fa-tortenete/