MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Spot, a robotkutya

Spot, a robotkutya

telex.hu

Segítséget tud nyújtani veszélyes környezetben, akár olajfúró tornyoknál, olajfinomítóknál.

24 millió forintnyi fontba (60 000 fontba) kerül a Boston Dynamics Spot nevű, távirányítású robotkutyája, amit a kutatók speciális érzékelőkkel szerelnek fel. Ezekkel lehetőség nyílik arra, hogy a robot olyan adatokat közvetítsen, amikhez eddig csak személyes, emberi részvétellel lehetett hozzáférni, vagy hozzáférhetetlenség híján úgy sem – írja a Sky News.

A robotot az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói ruházták fel az új képességekkel, kamerát és mikrofont is szereltek rá, így azt is vizsgálhatják, hogy az hogyan tud segítséget nyújtani veszélyes környezetben, akár olajfúró tornyoknál, olajfinomítóknál.

„A keresések vagy mentések során, vagy esetleges baleseteknél a szenzorokkal felszerelt Spot robotok monitorozhatnák a sebesültek életjeleit és képeket, hangokat közvetíthetnének a kórházakba, amik révén az orvosok javaslatokat tehetnének a kezelésre, esetleg döntést hozhatnának arról, hogy mikor biztonságos egy beteg mozgatása” – mondta a lapnak Yvan Petillot, az egyetem professzora.

Előny a robotok alkalmazásakor az is, hogy azok könnyedén fel tudnak mászni a törmelékekre, és megküzdenek a nehéz környezeti adottságokkal, időjárási viszonyokkal is.

Sen Wang, a Heriot-Watt Egyetem docense szerint először azt vizsgálják majd, hogyan vethető be a robot az építőiparban, ehhez lézerradarral ruházzák fel, így képes lesz arra, hogy a megmunkálandó területről képet alkosson. Ezzel a munka ideje nemcsak lerövidülhet, de gazdaságosabb is lehet, mivel előre kiszűrhetőek az akadályok.