MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Spanyolok kedvence

Spanyolok kedvence

streetkitchen.hu

A spanyol reggelik és piacok sztárja ez a kiadós és olcsó burgonyás omlett.

Hozzávalók

30 cm-es serpenyőhöz
1 kg sárga héjú burgonya
1 fej vöröshagyma (120 g/fej)
só, bors
250 ml olívaolaj
8 db tojás

A tálaláshoz
8 szál snidling
200 g tejföl

 És nem összekeverendő a mexikói tortillával! Nem igényel nagy konyhai mutatványt, max. egy kis kézügyességet, míg megfordítjuk.

A spanyol tortilla elkészítéséhez a burgonyát megpucoljuk, kb. 2 x 1 cm-es lapokra vágjuk és egy keverőtálba tesszük a vékony félfőre vágott hagymával. Sózzuk, borsozzuk, majd belezúdítjuk a közepes hőmérsékletre hevített bő olajba. 10-15 perc alatt megfőzzük a burgonyát, néha megkeverve, hogy ne égjen le. Ha megpuhult a krumpli, leszűrjük. (Az olajat még véletlenül se dobjuk ki, mert simán félre lehet tenni és felhasználni egy következő recepthez.)

Egy másik keverőtálba ütjük a tojásokat, megsózzuk (óvatosan, mert a burgonyát is sóztuk már!) és habverővel enyhén felverjük, majd belezúdítjuk a konfitált burgonyát. A serpenyőt visszatesszük a tűzhelyre, öntünk bele a leszűrt olajból 2 evőkanállal és közepes hőmérsékletre melegítjük, majd ráöntjük a tojásos burgonyát. Fedő alatt 10-12 percig sütjük. Amikor kezd megszilárdulni a tojás és óvatosan alányúlva látjuk, hogy szép pirosra sült az alja, akkor a fedő segítségével megfordítjuk a serpenyőt, majd a fedőről visszacsúsztatjuk a serpenyőbe a lepényt. A másik oldalát is lassan sütjük kb. 10 percig.

Ha elkészült a krumplis tortilla, kiemeljük egy deszkára, megszórjuk finomra vágott snidlinggel és cikkekre vágjuk, majd egy-egy kanál tejföllel tálaljuk.