MENÜ
2024. június 16.
Jusztin
Sosem veszekedett a férje szeretői miatt

Sosem veszekedett a férje szeretői miatt

rtl.hu

Mészöly Miklós szeretőit nem titkolta Polcz Alaine előtt. Sőt Alaine ismerte őket.

Polcz Alaine hosszú évekig többször is élet és halál között lebegett a háborúban összeszedett betegségek miatt, így ismerkedett meg Mészöly Miklóssal. Az író lelkét is megtépázta a háború, egész életében gyötörte a tudat, hogy embert ölt. Gyerekük nem lehetett, házasságuk mégis különleges volt, akárcsak az életművük.

Két-három gyerek rohan vasárnap reggel a hitvesi ágyba. Két hét Balaton, két hét tengerpart tökéletes időjárási körülmények között. Teraszos lakás vagy kertes ház. Kedves anyósok és apósok, Kombi Volvo és külön autó anyunak. Kozmetikus, pedikűr, fodrász és sörözés, horgászás vagy péntek esti haverozás. És még lehetne sorolni, melyek a tökéletes házasság feltételei. Valamilyen reklámvalóságban.

És akkor van a valóság, illetve Polcz Alaine és Mészöly Miklós házassága. A fentieknél sokkal érdekesebb volt, és ami még fontosabb, hogy valóságos. Megtörtént. Szomszédok és barátok látták, milyen módját választották az együttélésnek.

Mészöly Miklós szeretőit nem titkolta Polcz Alaine előtt. Sőt Alaine ismerte őket. Sosem veszekedett miattuk. Persze voltak keserű pillanatok, hiszen az önzetlenségnek is vannak határai.

De Polcz Alaine nem volt átlagos ember. Fiatal nő volt a szovjet felszabadítás idején, ő vállalta először nyíltan, mit tettek vele a felszabadítók.

A negyvenes évei végén pszichológusként Tűzoltó utca Gyerekklinikán helyezkedett el, ahol haldokló gyerekekkel foglalkozott, majd a rendszerváltás után létrehozta a Magyar Hospice Alapítványt.

Mészöly Miklós író, több gyerekmesedráma és más szépirodalmi mű szerzője. Számtalan művészeti szervezet alapítója és vezetője. A rendszerváltás egyik meghatározó művésze.

Kettőjükről szól a XXI. Század következő adása, amit teljes egészében hétfőn láthatnak az RTL Klubon, a késő esti híradó után.