MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
Sokkal kevesebb kontaktus

Sokkal kevesebb kontaktus

hvg.hu

A megyeszékhelyeken élők aggódnak a legkevésbé a járvány miatt egy közvélemény-kutatás szerint.

A magyarok nagy része csökkenti, vagy legalábbis igyekszik csökkenteni kontaktusait, és törekszik az óvatosságra a járvány alatt – derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített reprezentatív felmérésből.

A múlt heti megkérdezésből az derült ki, hogy a felnőtt lakosság

29 százaléka csak a vele egy háztartásban élőkkel kerül kapcsolatba,
minden harmadik válaszoló csak azokkal találkozik, akikkel feltétlenül szükséges,
18 százalékuk pedig törekszik arra, hogy amennyire lehet, csökkentse a személyes kontaktusokat.
4 százalék volt azok aránya, akik szabadtéri találkozókra szűkítik az elkerülhetetlen kapcsolatfelvételt,
8 százalék pedig elmondta, hogy nem csökkenti a találkozóit, de azokra csak szabadtéren és maszkban kerít sort.
A felnőtt lakosság 8 százalékát nem érdekli a vírushelyzet, nem fél a megfertőződéstől.

A férfiak körében az átlagnál nagyobb, 10 százalék azok aránya, akiket nem érdekel a járvány, nem félnek a betegségtől, a nőknek 6 százaléka válaszolta ezt.

A 60 évesek, illetve idősebbek 85 százaléka erősen önkorlátozó életmódot folytat, ebben a korosztályban a legkisebb azok aránya (5 százalék) akiket nem érdekel a járvány és nem félnek a fertőződéstől. A 18–39 éves fiatalok 78 százaléka is erősen önkorlátozónak vallotta magát,

ugyanakkor minden tizedik fiatal azt válaszolta, hogy nem érdekli a járvány, nem fél a betegségtől.

A középkorúak 76 százaléka visszafogottan éli a hétköznapokat, de ebben a korosztályban csak 21 százalék korlátozza a kontaktusokat a háztartás tagjaira, viszont 36 százalékuk jelezte, hogy csak azokkal találkozik, akikkel feltétlenül szükséges. A 40–59 évesek 8 százalékát nem érdekli a járvány.

Ami az iskolai végzettséget illeti: míg az alapfokú végzettségűek 39 százaléka állította, hogy csak a vele egy háztartásban élőkkel kontaktál, az érettségizettek 17, a diplomásoknak 21 százaléka viselkedik így.

A fővárosiak válaszolták a legnagyobb arányban (45 százalék), hogy csak azokkal találkoznak, akikkel feltétlenül szükséges, és ugyancsak a fővárosiak közül állították a legtöbben, hogy annyira csökkentik a személyes kontaktusokat, amennyire csak lehetséges. A legkevésbé a kutatás szerint a megyeszékhelyen élők aggódnak a járvány miatt, 15 százalékukat nem érdekli az egész és nem félnek a vírustól. A budapestiek 5, az egyéb városokban élők és a községi lakosok 6–6 százaléka volt ezen az állásponton.