MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Sok híres ember, azt ajánlja, hogy számoljon a demokráciáért

Sok híres ember, azt ajánlja, hogy számoljon a demokráciáért

szabadpecs.hu

Pártfüggetlen civil szervezetként az Unhack Democracy azért indította el a Számolj a demokráciáért! kampányt.

Nagy Ervin is saját érzéseit megosztva mondja el, miért tartja fontosnak, hogy minél többen vegyenek részt a szavazatszámlálásban, ahogyan több más magyar színművész is, köztük a Számoljunk együtt! kampányvideók rendezője, Bodó Viktor.

Pártfüggetlen civil szervezetként az Unhack Democracy azért indította el a Számolj a demokráciáért! kampányt, hogy tájékoztasson minden magyar választópolgárt arról, hogy mit tudnak tenni közösen annak érdekében, hogy megvédjék a választások tisztaságát – olvasható a Számolj a demokráciáért elnevezésű oldalon.

A rendszerváltás óta a mindenkori kormányok és vezetőik rendkívül keveset tettek azért, hogy a választópolgárok megértsék a demokráciával járó társadalmi felelősségvállalás fontosságát, írják.

A 2018 óta a szervezet több mint 1000 szavazatszámláló beszámolóját gyűjtötte össze 3 választáson. Azt írják, hogy a vizsgálataikból kiderül, hogy az adminisztrációs hibák és csalásgyanús esetek mérhetők, és nem csak mérhetők, hanem adott esetben befolyásolhatják a választás eredményét is, valamint gyengítik a választásokba vetett bizalmat. Ezeket az eseteket azonban legtöbbször nem korrigálják időben és nem is jegyzőkönyveztetik a szavazatszámlálók.

A visszaéléseket és rendellenességeket legtöbbször 3 okból kifolyólag nem jegyzőkönyvezik a szavazatszámlálók a tapasztalatok szerint: nincsenek megfelelően felkészítve; verbális erőszakkal lebeszélik őket erről, illetve sok esetben ők is kiszolgáltatottak a helyi függőségi viszonyrendszernek. Pedig a jegyzőkönyv az 1. számú bizonyíték, ha nincs jegyzőkönyv, akkor elvész a jogorvoslati lehetőség, és ezzel együtt az is, hogy újraszámolást vagy új választást rendeljenek el, olvasható az oldalon.

Azt kérik ezért, hogy aki csak teheti, jelentkezzen szavazatszámlálónak, akár a számára szimpatikus pártnál is (mert ez nem jelenti azt, hogy egy párt delegáltjaként ne maradhatna pártsemleges), de akár hozzájuk, a Számoljuk Együtt Mozgalomhoz is lehet jelentkezni. Az oldalon mindent leírnak, amit azokat érdekelhet, akik vállalják, vagy gondolkodnak azon, hogy vállalják a szavazatszámlálást.

És voideókampányt is indítottak ismert művészek bevonásával, itt az egyik elgondolkodtató videó. Elgondolkodtató, nemcsak az ismert emberek őszintesége miatt, ahogy önmagukról és a mindennapjaikról mesélnek, hanem éppen azért, mert nagyon sokan magukra ismerhetnek ezekből a történetekből.