MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Sió, az aranyhajú lány

Sió, az aranyhajú lány

aquamagazin.hu

A Balaton csatornája egy tavi tündérről kapta a nevét.

A legenda szerint élt egyszer egy aranyhajú, gyönyörű lány, akit Siónak hívtak. Ő volt a Balaton tündére. Olyannyira szép volt, hogy amelyik férfi meglátta, rögtön beleszeretett. Ám a férfiak rajongása önhitté és beképzeltté tette őt. A lány egyik férfiba se volt igazán szerelmes, visszaélt bájával, és nevetett a hódolókon, amikor pórul jártak.

A történet része, hogy élt a Bakony erdejében ekkor egy varázsló, Kamor fia, aki szintén halálosan beleszeretett a szőke szépségbe. A fiú bármit megtett volna a lányért, de a lány csak játszadozott az udvarló érzéseivel. Sió azt mondta a fiúnak, ha igazán szereti, akkor hoznia kell neki hársfavizet a Bakony legmeredekebb hegycsúcsáról, hogy abban mosdassa aranyfürtjeit.

Kamor fia nagyon félt nekivágni a kalandnak, de úgy gondolta, hogy szíve választottjáért meg kell tennie. Erőt vett magán, felmászott a Bakony legmagasabb szirtjére, és nagy nehezen, de talált egy kis hársfavizet. Fáradtan és kimerülve ért vissza a lányhoz, de amit látott, attól tátva maradt a szája…

Sió ott ült a tónál, és épp egy férfival enyelgett. Kamor fia olyannyira összetört, hogy csalódottságát nem tudta feldolgozni. Felment hát a Tihanyi szikla tetejére, és levetette magát a mélybe. Azon nyomban szörnyethalt.

A hír hamar eljutott Kamorhoz, aki égtelen haragra gerjedt. Eldöntötte, hogy megbosszulja fia halálát, és ehhez egy cselt eszelt ki. Pásztor képében elment Sióhoz, és azt hazudta neki, hogy ő hozta el a hársfavizet, amit szerelme küldött. De amikor Sió felnyitotta a pásztortól kapott üvegcsét, nagy és veszedelmes kígyók lepték el a fejét. Kamor egyúttal átkot is szórt a lány fejére: addig nem kaphatja vissza aranyhajfürtjeit, amíg az igazi, szívből jövő szerelem fel nem oldozza.

Sió megbánta, hogy annyiszor kigúnyolta a szerelmes férfiakat, és azt is, hogy Kamor fia miatta vetett véget életének. Ráadásul, a visszataszító kígyók miatt már egy férfi sem akarta őt, így ő is, csak úgy, mint Kamor, a Balatonba vetette magát. A legenda szerint így jött létre a Balaton csatornája – írta a femcafe.hu.