MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Satu-szigor, amin könnyű állítani

Satu-szigor, amin könnyű állítani

mfor.hu • fotó: dailynewshungary.com

Hova utazhatunk? Hogy jöhetünk haza? Tudnivalók a szeptembertől érvényes határzárról.

 

A nyár utolsó heteiben elkezdett meredeken felfelé ívelni az országban az azonosított koronavírusos fertőzések száma, és ezeket az eseteket minden bizonnyal a külföldi azt tanácsolják a magyaroknak, hogy senki ne utazzon külföldre, ha nem muszáj.nyaralásról hazatérő magyarok hozták be. A kormány ezért úgy döntött, hogy - Orbán Viktor szavaival élve - "satu közeli szigort" vezet be a határokon. Ez azt jelenti, hogy megszűnt a színkódos rendszer, mellyel a nyári hónapokban az operatív törzs a világ országait osztályozta a helyi koronavírus-helyzet súlyossága alapján, és mostantól a kormány álláspontja szerint minden Magyarországon kívüli országban nagy a megfertőződés veszélye, ezért 

Magyarország zöld, minden más ország vörös - sommázta az érthetőség kedvéért a szeptember elsején kezdődő új korszakot Gulyás Gergely egy nyár végi Kormányinfón. Az új rendszer legalább egy hónapig velünk marad, októberben újraértékelik a helyzetet. Az értékelésnél szempont lesz a nemzeti konzultáció eredménye is - addigra rendelkezésre állnak majd a kitöltők válaszai.

Satu közeli szigor a határon - kivételekkel

Szeptember elsejétől az új intézkedések értelmében külföldi állampolgár nem léphet be Magyarország területére - de a korlátozás alól van egy sor felmentő tényező, köztük olyanok is, melyek nem annyira Orbán Viktor megfontolt döntéseként, sokkal inkább a miniszterelnök baráti gesztusaként értékelhetők.

Ilyen az, hogy szeptember hónapban mégiscsak bejöhetnek hozzánk a V4-tagországok - rajtunk kívül Csehország, Szlovákia és Lengyelország - állampolgárai közül azok, akiknek szeptember elseje reggel kilenc óra előtt már volt legalább egy napra szállásfoglalása valamely magyarországi szálláshelyen, legkésőbb 2020. szeptember 30. napjáig. Nekik hozniuk kell egy magyar vagy angol nyelvű okiratot is, mely igazolja, hogy a belépést megelőző 5 napon belül csináltattak egy darab koronavírus-tesztet, mely negatív lett. Az enyhítésre Andrej Babis cseh miniszterelnök kérte meg Orbán Viktort augusztus utolsó napján, aki a kérésnek eleget tett, majd később a kedvezményeket kiterjesztette a lengyel és a szlovák szeptemberi turistákra is.

A kormány a hazatérő magyar állampolgároknak és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaiknak is kedvez: nem kell karanténba menni, ha egy másik V4-es ország területéről érkeznek Magyarországra, és valamelyik ottani szálláshelyen a hazaérkezés napját megelőző napra már volt szobafoglalásuk - de csak akkor, ha a foglalást szeptember elseje reggel kilenc óra előtt ejtették meg.

Ez a V4-es turistákra vonatkozó enyhítés október elsejével érvényét veszti.

Indokoltabb és tartós kivételt kapnak a határzár alól az esetlegesen érkező katonai konvojok, szintén mentesül minden üzleti célú beutazás, a 30 km-es sávban történő belépés - ez gyakorlatilag az ingázó munkavállalóknak ad könnyebbséget - és a humanitárius folyosón történő áthaladás (tranzit). És továbbra is bejöhetnek az országba a Magyarországon játszó külföldi állampolgárságú sportolók.

További enyhítések - jöhetnek fellépők, rajongók is

A kormány szeptember első péntekén további puhításokról döntött. Ennek értelmében szeptember ötödikétől az országba való belépésnél enyhébb szabályok vonatkoznak a sportolók mellett immár kulturális szféra dolgozóira, valamint a szurkolókra, rajongókra is.

Egy kalap alá kerülnek a külföldi sportolók, sportegyesületi alkalmazottak a külföldi kulturális fellépőkkel és az ő technikai személyzetükkel. A rájuk vonatkozó legfrissebb rendelet szerint itteni sport- vagy kulturális rendezvényen való szereplés vagy fellépés céljával beléphetnek az országba, ha bemutatnak két negatív koronavírus-tesztet, melyet a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel végeztek el, és ezek eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.

De ugyanez a rendelet pár sorral lejjebb még nagyobb enyhítést ad nekik, mert biztosítja, hogy akkor is bejöhetnek,

ha a sporteseményt, a sportrendezvényt, illetve a kulturális rendezvényt megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható."

Mindezek alapján akkor is jöhet zenész, technikus, sportoló, edző, masszőr, ha két negatív tesztről mutat papírt, meg akkor is, ha egyről.

A sport- és kulturális rendezvények külföldi nézői beléphetnek az országba, ha

bemutatják a nemzetközi sportesemény vagy a kulturális rendezvény érvényes belépőjegyét
a belépést megelőző 3 napon belüli egy darab, negatív koronavírus-tesztje eredményét igazoló magyar vagy angol nyelvű okiratát.

Kiemelik, hogy a magyar hatóságok belépéskor bármely látogatót egészségügyi vizsgálatnak vethetnek alá, ezt mindenkinek tűrni kell. Nem jöhetnek be a szurkolók, rajongók az országba, ha

ez az egészségügyi vizsgálat fertőzésgyanút állapít meg
nem mutatják be az érvényes jegyüket
a jegy hitelességével kapcsolatban kétség merül fel

Kiemelik még, hogy a külföldi szurkolók, rajongók kötelesek a belépést követő 72 órán belül elhagyni Magyarország területét.

Üzleti utak

Mint fentebb már említettük, az üzleti utazások is felmentést kapnak a teljes szigor alól. Az érvényben lévő rendelet szerint:

"Ha a Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet."

Illetve:

"Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet."

A fentiekre kézenfekvő példa a multinacionális cégek hazai és külföldi telephelyei közti munkaút, kiküldetés.

A hazatérés szabályai és a koronavírus-tesztek

Szeptember elsejétől minden külföldről hazatérő magyar állampolgárnak 14 nap karanténba kell vonulnia, vagy legalább addig, ameddig két nap különbséggel nem tud két negatív koronavírus-tesztet felmutatni. Ezt a két tesztet a kormány első döntése szerint még itthon kellett volna elvégezni, mert szerintük csak ez tekinthető biztonságosnak.

Ezt az intézkedést puhították fel szeptember ötödikétől úgy, hogy a Magyarországra történő beutazás esetén egy alkalommal, a hazai teszttel egyenértékűnek ismerik el a schengeni tagállamban, valamint az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztetett teszt eredményét is. A tesztek eredményét belépéskor magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni kell.

A teszt költségét minden hazatérő magyarnak magának kell állnia, kivéve azokat, akik nem jártak külföldön, hanem kontaktkutatás miatt végeznek el rajtuk tesztet.

Hova utazhatunk?

Ha a magyarok leggyakoribb közeli úti céljait számba vesszük, azt látjuk, hogy mi tulajdonképpen majdnem mindenhova simán beutazhatunk, az esetek többségében mindenféle korlátozás nélkül. Ha tehát a kormány tanácsa ellenére muszáj mennünk, akkor az alábbiaknak megfelelően könnyű lesz a dolgunk az idegen országba való bejutással, csak mérlegeljük a hazatérés utáni költséges teszteltetést és a kötelező karantént.

Fontos megjegyezni, hogy aki nekiindulna a határnak, előbb tájékozódjon a részletekről is az adott ország konzuli szolgálatánál.

Ausztria
Nyugati szomszédaink és munkaadóink mentesítettek minket valamennyi beutazási korlátozás alól, se orvosi igazolásra se karanténozásra nincsen szükségünk, ha Magyarországról Ausztriába megyünk.

Csehország
Június 5-től a magyar állampolgárok korlátozások nélkül utazhatnak Csehországba, nem kell nekünk negatív teszt, karantén és még az úti cél pontos megjelölése sem.

Szlovákia
Szlovákiába július 20-tól karanténintézkedés és negatív teszt eredmény bemutatási kötelezettség nélkül léphetnek be Magyarországról az állandó, vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező személyek. Fontos viszont, hogy a szlovák hatóságok hangsúlyozottan nem az állampolgárságot, hanem a területi tartózkodást nézik (ez általánosnak mondható a többi ország eljárásában is), tehát annak, aki a (közúton történő) belépést megelőző 14 napban olyan országban járt, ami nincs a biztonságos országok között, 96 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt eredményt kell szlovák, angol, német vagy cseh nyelven bemutatnia, és a negatív teszt bemutatásáig házi karanténba kell vonulnia.

Horvátország
Korlátozások nélkül mehetünk, kötelező karantén a tünetmenteseknek nincs, annyit kérnek, hogy belépés után 14 napig lehetőség szerint kerüljük az embereket, a fizikai érintkezést. Fontos viszont, hogy a horvát hatóságok a beutazásakor az esetleges, későbbi járványügyi kontaktkutatás megkönnyítéséért rögzítik az úti célt, mobiltelefon számot és e-mail címet. Ezeket az adatokat viszont előre, elektronikusan is le lehet adni a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon, ezzel el lehet kerülni a torlódást, várakozást a határon.

Szlovénia
Magyarország felől továbbra is karanténmentes a beutazás és a tartózkodás.

Ukrajna
Kijev augusztus 28-tól egy hónapra lezárta az ország határait a külföldiek előtt, csak az átutazást engedélyezi, továbbá a tartózkodási engedéllyel rendelkezők, valamint kivételt képező személyek, csoportok számára a belépést. Észak-keleti szomszédunknál a mi nyári osztályozásunknál egyszerűbb, csak vörös és zöld országokat tartalmazó színkód-lista van érvényben, itt Magyarország továbbra is a zöldek között szerepel. A zöld zónába sorolt országokból érkezőknek nem kell kéthetes önelszigetelésbe vagy karanténba vonulniuk Ukrajnában, tehát ide is korlátozások nálkül utazhatnánk - az egy hónapos, mindenkire vonatkozó határzár letelte után.

Románia
Nem ütközünk akadályba a román határon, még karanténba se kell mennünk, mert Románia Magyarországot jelenleg nem tekinti járványügyileg kockázatos terepnek, vagyis nem vagyunk a "sárga zónában". Az onnan érkezőknek ellenben 14 napos karanténba kell vonulniuk, amikor az országba lépnek. Az érvényes zóna besorolást hétfőnként teszik közzé.

Szerbia
A fertőzöttségi szint alapján Szerbia három zónába sorolja az országokat: vörös, kék és zöld. Magyarország a zöld zónába került, így onnan érkezve nincs semmiféle beutazási korlátozás.

Németország
A német kormány szeptember 16-án a koronavírus terjedése miatt kockázatos területnek minősítette Budapestet. A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus-tesztet kell végeztetniük. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Október 1-jétől a karantént legkorábban az ötödik nap elteltével lehet feloldani negatív lelet esetén.

Szeptember 23-án a Robert-Koch-Intézet rizikóterületté nyilvánította Győr-Moson-Sopron megyét is. Azokra, akik ebből a megyéből indulva lépnek be Németországba, ugyancsak a fent leírt korlátozások vonatkoznak.

A döntés előtt, június 15. óta szabadon utazhattunk be Németországba. A beutazási korlátozások alól mentesült országok listáját kéthetente vizsgálják felül a fertőzöttségi adatokat figyelembe véve. A beutazási szabályok esetén a kiindulási ország, és nem az állampolgárság az irányadó. Németországban minden tartománynak külön karanténszabályai vannak, így a pontos úti célunknak megfelelően tájékozódjunk erről, ha menni kell. Egységes szabály ugyanakkor, hogy csak akkor kell karanténba vonulni, ha az érintett személy a Németországba történő beutazását megelőző 14 napban a Robert Koch Intézet által meghatározott rizikóövezetben tartózkodott. Most már tehát Budapest is ilyen, de az ország többi része még nem.

Franciaország
Nincs karantén-kötelezettségünk belépéskor, és negatív tesztet sem kell bemutatni. Viszont ha a Franciaország területére történő érkezést megelőző egy hónapban a vírus aktív terjedési területén tartózkodtunk, akkor kell egy darab, az utazást megelőző 72 órában készült negatív teszt, annak hiányában pedig szükséges karanténba vonulni. A vírus aktív terjedési területe a franciák szerint minden Európai Unión kívüli ország, kivéve: Andorra, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Izland, Japán, Liechtenstein, Monaco, Montenegró, Marokkó, Norvégia, Új-Zéland, Ruanda, Saint-Marino, Vatikán, Svájc, Szerbia, Dél-Korea Thaiföld, Tunézia, Uruguay.

Olaszország
Magyarországról korlátozás és karanténkötelezettség nélkül beutazhatunk Olaszországba, azonban a testhőmérsékletét bármikor ellenőrizhetik az olasz hatóságok, nemcsak a repülőtereken, hanem a forgalmasabb kikötőkben és vasútállomásokon is tesztelik az érkezőket. Az olaszoknál fontos a kocsin belüli maszkviselés. Az egy háztartásban élőknek a kocsiban nem kell maszkot hordaniuk, de ha nem egy háztartásban élő személyek utaznak egy gépkocsiban, úgy kötelező a maszkviselet, a vezető melletti ülést szabadon kell hagyni és a hátsó ülésen maximum 2 fő foglalhat helyet.

Spanyolország
Szabadon beléphetünk, de a spanyolországi légi és vízi kikötők háromlépéses vizsgálatot végeznek el a külföldi állampolgárok belépésekor: formanyomtatvány kitöltése, lázmérés és „szemrevételezés". A formanyomtatványt repülővel érkezéskor a légitársaság adja át az utasoknak, de az a közúti határátkelőhelyeken is hozzáférhető. Lehetőség van előre is kitölteni elektronikusan (ekkor kap az illető egy QR-kódot, melyet belépéskor beolvasnak, meggyorsítva ezáltal a belépést).

Egyesült Királyság
Július 10-én élesedett a britek listája a beutazási korlátozásoktól alól mentesülő országokról, ezen Magyarország is szerepelt: beutazhattunk minden közlekedési eszközön, és a 14 napos karantént sem kellett tartanunk, kivéve, ha a beutazást megelőző 14 napban nem kerestünk fel más, a kivételek közé nem sorolt országot vagy területet. Szeptember 12-től azonban Magyarország lekerül a pozitív elbírálást élvező országok listájáról. Így ettől a naptól fogva, ha valaki Magyarországról utazna a britekhez, megérkezése után két hétre karanténba kell vonulnia a szigetországban. A beutazást megelőzően ki kell tölteni egy formanyomtatványt, és azt vissza kell igazolni az országba való belépéskor - akár mobiltelefonról. A Passenger Locator Form a https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk honlapon érhető el. Ezt kitölteni minden külföldről beutazó személynek kötelező, függetlenül attól, hogy mentesül-e a karantén-kötelezettség alól.

Írország
2020. július 22-től magyar állampolgároknak nem kell karanténba mennie az Írországba utazást követően.

Hollandia
Hollandia 2020. szeptember 15-től Budapestet a jelenlegi helyzet miatt narancssárga kategóriába („csak feltétlenül szükséges utazás”) sorolta. Az innen visszatérőknek tíz napra karanténba kell vonulniuk. A rendelkezés értelmében a karanténkötelezettség nem vonatkozik azokra, akik Magyarország más részein voltak, és egyenesen a Liszt Ferenc repülőtérről utaznak be Hollandiába.

A hollandiai repterekre csak maszkban és COVID-tünetek nélkül lehet belépni, illetve előzetesen ki kell tölteni egy egészségügyi nyilatkozatot, amelyet az utasnak magával kell vinnie. Aki bármelyik kérdésre igennel válaszol, nem repülhet. A reptereken szúrópróbaszerűen speciális fizikai vizsgálatokat is végeznek.

Svédország
Semmilyen korlátozást nem hoztak az EU-s, EGT-s polgárokra. De még reptéri ellenőrzés sincs, sem pedig karantén-kötelezettség.

Norvégia
Alkalmaznak korlátozásokat, de Magyarország szerepel azon - az egyébként nem túl népes - listán, mely az ezek alól is mentesülő országokat tartalmazza. Norvégia a vörös-sárga-zöld-csíkos kódot alkalmazza, itt a vörös a magas fertőzés-kockázatú országokat jelöli, a sárga a fokozott fertőzés-kockázatúakat, csíkossal pedig azokat az országokat jelölik, melyeket fertőzési kockázat szempontjából nem becsültek fel vagy nincs is elég adatuk egy becsléshez. Zöld ország a norvég térképen most nincs. A vörös és a csíkos országokból való beutazáskor kötelező a karantén, a sárga országokból érkezéskor nincs rá szükség. Magyarország még sárga, ezért nem kell negatív teszt, se karantén beutazáskor. Viszont ha valaki piros országból utazik be, annak akkor is karanténba kell vonulnia, ha negatív tesztet lobogtat a határon. A színkódos listát kéthetetne frissítik, itt követhető.

Dánia
Továbbra is úgy ítélik meg, hogy a Magyarországról érkező személyek nem jelentenek járványügyi szempontból magasabb kockázatot. Magyarországról érkezők tehát összességében továbbra is alapos indok bejelentése és karantén-kötelezettség nélkül léphetnek be Dániába.

Finnország
Azon személyek, akik Magyarországról, mint kiindulási országból utaznak Finnországba, határellenőrzés és karantén intézkedések nélkül léphetnek be. Ez vonatkozik a Magyarországon élő magyar állampolgárokra, a Magyarországon élő külföldiekre, valamint az alapból Finnországban élő, most magyarországi turistaútról visszatérőkre. Ezen a listán látható, hogy a kevés teljesen zöld ország egyike vagyunk.

Az országba - Oroszország kivételével - minden irányból be lehet lépni. Be lehet utazni a Helsinki-Vantaa repülőtéren át vagy hajóval a Baltikum felől. Azon magyar állampolgárok, akik szokásos tartózkodási helye nem Magyarország, hanem valamely olyan ország, amellyel szemben Finnország határellenőrzési kötelezettséget vezetett be, nem mentesülnek a belépéskori ellenőrzés és a karantén szabályok alól. Ugyanez vonatkozik azon magyar állampolgárokra, akik Finnországban élnek és ellátogatnak járványveszélyesnek minősített országba. Az ilyen, járványveszélyesnek minősített országokból érkezőkre várhatóan napokon belül kötelező karantént vezetnek be és kötelező COVID-tesztnek vethetik őket alá. A kötelező karantén időtartama Finnországban két hét.

Visszatérnek a belföldi szigorítások is?

Bár a kormány erre egyelőre nem utalt, könnyen elképzelhető, hogy a keményebb határátlépési szabályok mellett hamarosan belföldön is visszahozzák a szigorító intézkedéseket, amennyiben huzamosabb ideig a nyár végétől látható ütemben szaporodnak az új koronavírusos esetek az országban. A tavaszi szezonban meghozott rengeteg korona-szabály közül a legemlékezetesebb talán a nem létfontosságú üzletek bezárása, az idősek védelme érdekében meghúzott bevásárlási idősávok, az egészségügyi ellátási kapacitások veszélyhelyzeti priorizálása, illetve a látogatási tilalom az egészségügyi- és szociális intézményekben. De egyelőre itt még nem tart a belföldi járványhelyzet.