Tam_Bau
MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
Salamonpecsét: gyógyít, mérgez és elkápráztat

Salamonpecsét: gyógyít, mérgez és elkápráztat

hobbikert.hu

A sebkezelésre használható, gyönyörű erdei növény dísze a sötétzöld levele, zöldesfehér virága és hamvas bogyói.

A magyar erdők egyik legszebb aljnövénye, nagy, sötétzöld, fényes leveleinek tavaszi látványa megragadja az erdőjárók tekintetét.

A széleslevelű salamonpecsét (Polygonatum latifolium) a spárgafélék családjába tartozó, lágyszárú, évelő növény. A nemzetség a nevét a talajban vízszintesen kúszó gyöktörzséről kapta; az évente elpusztuló föld fölötti hajtás helyén a közben tovább növekvő rizómán egy viaszpecsétre hasonlító csomó marad. A “Polygonatum” szó sokcsomósat, soktérdűt jelent. A növény gyógyhatását állítólag a bibliai Salamon király fedezte föl, bár erről nincs említés a Bibliában, szemben a bölcsességéről, a híres döntéséről, a templomáról és számos asszonyáról, ami a névrokon iszlám Szulejmánoknál ma is követendő példa. A “latifolium” fajnév szó szerint széleslevelűt jelent.

Kék, hamvas bogyók

A széleslevelű salamonpecsét a hazai gyertyános-tölgyesek, ligeterdők jellemző tavaszi növénye. Az erdei fák lombfakadását megelőzve bújik ki a földből, de dús lombjával a későbbi árnyékban is érvényesül. A széles-lándzsás, elliptikus vagy tojásdad levelei a szár két oldalán, rövid nyelekkel, a sorban felváltva állnak. A viszonylag vékony szár a levelek súlya alatt ívesen meghajlik. Áprilisban a levelek alatt, védett helyen nyílnak a sorban, többnyire párosával csüngő virágok. Előfordulnak magányosan és akár ötös csoportokban is. A zöld szegélyű fehér lepelcső kissé hasas, a porzók és a bibe nem nyúlnak ki belőle. Határozói bélyeg a bordás és pelyhes szár, a levélfonák és a virágkocsányok pelyhessége. A levelek színe fényes sötétzöld. A borsónyi bogyó-termések hamvasan sötétkékek, majdnem feketék. Hazánkban még három salamonpecsét faj honos, a kertekben további fajok és hibridek is élnek, nekem nem könnyű feladat a beazonosításuk.

Minden része mérgező

A salamonpecsét növény minden része mérgező, a bogyók különösen. Viszont ez csak az emberre és a legelő állatokra igaz, számos rovar táplálkozik a leveleken, és madarak terjesztik a magvakat. Régen szemölcsirtásra és sebkezelésre használták a növény nedveit, az antibakteriális hatás bizonyított.