MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Rózsaszín libikókák a határon

Rózsaszín libikókák a határon

telex.hu • fotó:szeretlekmagyarorszag.hu

Dizájndíjat nyertek az amerikai-mexikói határon felállított libikókák.

Az amerikai-mexikói határon felállított libikóka-installáció nyerte el a 2020-as év Beazley dizájndíját (Beazley Designs of the Year). A két Los Angeles-i alkotó, Ronald Rael és Virigina San Fratello a határkerítés oszlopai közé helyeztek el libikókát, amelyek egyik vége az Egyesült Államokba, a másik pedig Mexikóba nyúlt át, írja a CNN.

Az alkotást még 2019 júliusában állították fel, a három rózsaszín libikókán az El Pasó-i és a juárezi gyerekek a hat méter magas kerítés ellenére is együtt tudtak játszani. Igaz, nem sokáig. A projekt megvalósítása tíz évig tartott, de csak alig negyven percig állt a helyén,

A művet a két ország kapcsolatának illusztrálására tervezték. „Amit az egyik oldalon teszel, az kihat a másik oldalra is” – mondta még 2019-ben Rael, aki Instagram-oldalán számolt be a díj elnyeréséről. Mint írja, 70 másik alkotás közül választotta az övékét a díjat odaítélő londoni Design Museum.

„Teljesen meglepett ez a váratlan megtiszteltetés, amelyet megosztunk a juárezi művészeti kollektívával. És ami a legfontosabb, reménykedünk a változásban, és abban, hogy a falak helyett több hidat kezdünk el építeni” -írta.

Donald Trump elnök 2016-os kampányígérete volt, hogy falat épít az amerikai-mexikói határra, ám 2018-ban a szenátus nem volt hajlandó finanszírozni a teljes határkerítés 5,7 milliárd dolláros építési költségét. Ezután a Trump-adminisztráció csak a már meglévő falszakaszokon végzett javításokat, a hosszukat nem növelte, írta a Dezeen.