MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Robotkutya a New York-i rendőrségen

Robotkutya a New York-i rendőrségen

telex.hu • fotó: dailymail.co.uk

Olyan feladatok ellátására fejlesztette a Spot nevű robotkutyát, amiket az emberek nem tudnak megcsinálni.

Robotkutyát vetett be kedden a New York-i rendőrség egy betörésnél – írja a Verge. A Boston Dynamics olyan feladatok ellátására fejlesztette a Spot nevű robotkutyát, amiket az emberek nem tudnak megcsinálni, túl monotonok, esetleg veszélyesek. Spotról bővebben nemrég írtunk, mikor az Alza bemutatta Magyarországon.

A rendőrség szóvivője szerint a robotkutya csak tesztfázisban van, valószínűleg még próbálják kitalálni, hogy mire is használják a 74 ezer dolláros (20 millió forintos) robotot. A keddi bevetésen kamerákkal és lámpákkal szerelték fel.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a New York-i rendőrség munkába állította Spotot: október végén néhányan összevesztek egy parkolóhely miatt, és a veszekedés közben az egyik résztvevő lelőtt egy másikat. A fegyveres férfi egy pincébe menekült, és a rendőrség bevetette a robotkutyát, hogy az felmérje a helyzetet.

Nem mindenki örül a futurisztikus fejlesztésnek. A tavalyi BLM tüntetések egyik fő követelése volt a rendőrségek átstrukturálása, aminek része a költségvetés csökkentése. A járvány alatt amerikaiak milliói vesztették el az állásukat, jövedelmüket, így van, aki nem örül, hogy míg a segélyekről lassan döntenek Washingtonban, a New York-i rendőrségnek futotta egy 74 ezer dolláros robotra.