MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Rémtörténetek és a katasztrófa utáni élet

Rémtörténetek és a katasztrófa utáni élet

hvg.hu

Nádas Péter: A katasztrófa után is van élet, még akkor is, ha egyetlen ember sem éli túl.

A héten 80 éves író új regényében azt mutatja meg, hogy „a negatív erők valamilyen rejtett módon egyesülnek, és a sok jóra törekvés sem elegendő, hogy a katasztrófát feltartóztassa”. A HVG-nek adott interjúban beszél az orosz koloniális törekvésekről, Orbán Viktor és a Kádár-rezsim mintáiról, és a gonosz mibenlétéről is.

Öt éve azt mondta, valószínűleg nem ír több nagylélegzetű művet, most mégis itt van a 460 oldalas új regénye. a Rémtörténetek. Mint a HVG-nek adott interjúban megindokolta: „Hozzászoktam, hogy reggel dolgozom, mi mást csinálnék?”

A Rémtörténetek című regény mellett a jelen valóságáról is szó esik az interjúban. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Nádas azt mondja, meglepte, hogy „az európai kormányok milyen rögeszmésen adják a gyanútlant”, miközben „aki képes három évnél korábbi eseményekre visszaemlékezni, s nem felejtette el, hogy az orosz nagyhatalmi politika miként szokott eljárni a szabadságmozgalmakkal szemben, az már a Krím félsziget gyanús körülmények között végrehajtott annexiója óta tudja, mi következik.”

Ami a hazai „háborút” illeti, Nádas Péter azt mondja, a város és a vidék több évszázados háborújában a vidék győzött. „A demokratikus átalakulással az egész régióban jelentős konfliktus forrásává változott a vidék és a város háborúskodása. Komoly dolog, nem akartam a konfliktus elől kitérni” – mondja arról, hogy 54 éve él vidéken, de a pestiségét sem akarta soha feladni.

A Rémtörténetekben azt mutatja meg, hogy „a negatív erők valamilyen rejtett módon egyesülnek, és a sok jóra törekvés sem elegendő, hogy a katasztrófát feltartóztassa”. A regénye befejezésével viszont azt jelzi, „a katasztrófa után is van élet, még akkor is van, ha ezt a katasztrófát egyetlen ember sem éli túl”.

Az interjúban szó esik arról is, hogy szerinte Vlagyimir Putyin miért nem beszél hülyeségeket, amikor azt állítja, hogy nem háborút indított a független Ukrajna ellen, hanem akciót hajt végre, hogy mit gondol Orbán Viktor gyerekkoráról, és miért épp Berlinben, és nem Magyarországon helyezte el a kéziratait.

A teljes interjú az e heti HVG-ben, illetve a hvg360-on olvasható.