MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Remélte, hogy ezt a nyilatkozatot nem kell megtennie

Remélte, hogy ezt a nyilatkozatot nem kell megtennie

hvg.hu

Attól tart, hogy nem éli már meg az ítéletet, és ha ez így lesz, szeretné, ha az ügyet testvére vinné tovább.

A büntető törvénykönyv módosításáért, így tulajdonképpen az aktív eutanázia legalizálásáért nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlés elé a Párbeszéd, a Momentum és az MSZP. Ennek értelmében nem lenne büntethető az, aki az életvégi döntésben olyan gyógyíthatatlan betegnek nyújt segítséget, aki cselekvőképessége teljes birtokában van, gyógyíthatatlan, számára elviselhetetlen mértékű, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen fizikai vagy mentális szenvedést okozó betegségben szenved, és állapotában kizárt a javulás.

Az RTL Híradó megkérdezte a Fideszt, hogy támogatják-e a javaslatot. A párt szerint „elfogadhatatlan minden olyan törekvés, ami az emberi élet kioltását lehetővé teszi más számára”.

Karsai Dániel ügyét tavaly novemberben kezdte el tárgyalni a strasbourgi emberi jogi bíróság, azt azonban nem tudja, mikor születhet róla döntés. Abban reménykedik, hogy májusban ez megtörténik. Arról is beszélt a csatornának, attól tart, hogy nem éli már meg az ítéletet, és ha ez így lesz, szeretné, ha az ügyet testvére vinné tovább.

Sajnos most meg kell tennem azt a nyilatkozatot a bíróság felé, amit reméltem, hogy nem kell. Hogy ha nem érem meg az eljárás végét, öcsém belép a helyemre és folytatja.