MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Rekord súlyú epret termesztettek Izraelben

Rekord súlyú epret termesztettek Izraelben

storeinsider.hu

Közel 30 dekagramm tömegű epret termesztett egy gazdálkodó, ezzel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

A Guinness World Records által mostanáig fel nem jegyzett tömegű epret termesztett egy izraeli farmer. Az Ariel Chahi gazdaságában kiteljesedő gyümölcs hivatalosan 289 grammot nyom a mérlegen, a kerülete pedig nagyjából 33 centiméter.

A termetes eper fajtáját Ilannak nevezik – ezt a híresen korpulens típust egy szintén izraeli, Nir Dai nevű kutató nemesítette ki.

Dai, aki nem mellesleg a rekord nehéz „bogyó” súlyának hivatalos lemérésén is jelen volt, azt mondta, hogy ekkora példány kialakulásához speciális kondíciókra van szükség.

„Az idei eperszezonban január végén és február elején különösen hideg volt. Az eper a virágzástól kezdődően, lassan, több mint 45 napig fejlődött ki, és ennek köszönhető, hogy a teljes érettségi fokot elérve ekkorára duzzadt” – nyilatkozta a szakember.

Ami Chachit illeti, a gazdálkodó majd’ kiugrott a bőréből örömében, amikor megtudta, hogy a termény példátlanul nehéz. Saját elmondása szerint már nagyon régen várt erre a pillanatra.

Az epersúly korábbi csúcstartója egyébként egy, a japán Amaou fajtából származó, körülbelül 250 grammos gyümölcs volt, amelynek hivatalos mérlegelésére Fukuokában, 2015 januárjában került sor.