MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Radar figyelmeztet az ütközésekre az űrben

Radar figyelmeztet az ütközésekre az űrben

spiegel.de

Az űrhulladék veszélyezteti a műholdakat - és ezáltal a navigációs rendszereinket.

A Német Repülési Központ (DLR) információi szerint több mint 900 000 hulladéktárgy, több ezer műhold és űrhajó kering az űrben. Az ütközés veszélye megnő . Ezért kedden Koblenzben a DLR bemutatja "az első Németországban kifejlesztett és épített térfigyelő radart".

A modern technológia, például a mobiltelefonok, az Internet és a navigációs eszközök nagy része ma már a műholdaktól függ. Annál fontosabb, hogy megvédjük őket az űrhulladékoktól. "A Nemzetközi Űrállomás ISS rendszeresen repül kitérő manőverekkel" - mondja Elisabeth Mittelbach, a DLR szóvivője. "A probléma a már nem ellenőrizhető, eldobott alkatrészekből áll, ahol már nem lehet megnyomni egy gombot. Ha ketten ütköznek, még több törmelék keletkezhet."

Az új, 44,5 millió euró értékű radart a föld közelében 200 és 2000 kilométer közötti pálya magasságú űrhulladékok felderítésére tervezték. A veszélyeztetett műholdak üzemeltetői ezután fékezhetik drága tárgyaikat, vagy megváltoztathatják a magasságukat.

A "német kísérleti űrfigyelő és nyomkövető radar" (Gestra) a koblenzi Schmidtenhöhe-n található, két fehér tartályban, mindegyik tetőkupolával. A küldő és a fogadó rendszerek térben vannak elválasztva egy konténerben. A DLR szerint ez "kevesebb befolyáshoz és ezáltal magasabb vételi teljesítményhez" vezet.

A bonni DLR Űrigazgatóság megbízásából a Fraunhofer Nagyfrekvenciás Fizikai és Radartechnikai Intézet által kifejlesztett radarrendszer 256 egyedileg elektronikusan vezérelt adó- és vevőegységből áll. Egy tesztfázis után a Gestra-nak 2021 első negyedévében teljes működésbe kell lépnie.