MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Putyini tisztogatás a hadseregben – hova tűnnek el a tábornokok?

Putyini tisztogatás a hadseregben – hova tűnnek el a tábornokok?

portfolio.hu

Oroszország legmagasabb rangú tábornokai eltűntek a nyilvánosság elől.

Amerikai sajtóinformációk szerint ennek az lehet az oka, hogy a legfelsőbb vezetés megdöntésére törekedtek. Miközben Vlagyimir Putyin elnök igyekszik megerősíteni tekintélyét, meg nem erősített jelentések szerint legalább egy letartóztatás történt a katonai vezetésben.

Valerij Geraszimov vezérkari főnök, aki egyes nyugati katonai elemzők szerint Oroszország három "nukleáris aktatáskájának" egyikének birtokosa, nem jelent meg a nyilvánosság előtt vagy az állami televízióban a szombati meghiúsult lázadás óta, és június 9-e óta a védelmi minisztérium sajtóközleményében sem említik.

Szintén eltűnt a nyilvánosság elől Szergej Szurovikin tábornok, akit az orosz sajtó a szíriai konfliktusban tanúsított agresszív taktikája miatt "Armageddon tábornoknak" becéz, és aki az ukrajnai orosz erők parancsnokhelyettese. A New York Times egy amerikai hírszerzési tájékoztatáson alapuló jelentése szerint kedden azt írta, hogy az orosz tábornoknak előzetes tudomása volt a lázadásról, és hogy az orosz hatóságok jelenleg azt vizsgálják, részese volt-e valamilyen formában a Wagner csoport lázadásának.

A Moscow Times orosz nyelvű változata és egy katonai blogger egyaránt beszámolt Szurovikin letartóztatásáról, míg néhány más, Oroszországban nagy követőtáborral rendelkező katonai tudósító arról számolt be, hogy őt és más magas rangú katonatiszteket hallgatnak ki a lázadásban játszott esetleges szerepükről.

Az egyik népszerű orosz háborús Telegram-csatorna, a Rybar, melyet egy volt orosz védelmi minisztériumi sajtótiszt vezet, azt írja, hogy tisztogatás folyik az orosz vezérkarban.
Azt mondta, hogy a hatóságok megpróbálják kiszűrni azokat a katonai személyeket, akikről úgy vélik, hogy "nem mutattak kellő határozottságot" a lázadás leverésében, miközben egyes jelentések szerint a fegyveres erők egy része a jelek szerint keveset tett a lázadás kezdeti szakaszában a Wagner-harcosok megállításáért.

A Wagner katonai magáncég fegyveres lázadása ürügyet szolgáltatott az orosz fegyveres erők soraiban történő tömeges tisztogatásra - írja a Rybar.

AZ ESETLEGES TISZTIGATÁS ZAVART OKOZHAT AZ UKRAJNÁBAN ÁLLOMÁSOZÓ OROSZ ERŐK SORAIBAN, AMIKOR AZOK ÉPPEN
AZ UKRÁN ELLENTÁMADÁS MEGÁLLÍTÁSÁN DOLGOZNAK.

Ez más, lojálisnak tekintett magas rangú katonai és biztonsági vezetők pozícióját is megszilárdíthatja, sőt vannak, akik előre is léphetnek.
Egyes orosz és nyugati katonai és politikai elemzők úgy vélik, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter, akit Prigozsin Geraszimovval együtt akart megbuktatni állítólagos alkalmatlansága miatt, most valóban nagyobb biztonságban lehet az állásában.
Azt hiszem, Prigozsin valójában arra számított, hogy valami történik majd Sojgu és Geraszimov ügyében, hogy Putyin az ő javára fog dönteni - írta a Twitteren Michael Kofman, a Carnegie Endowment agytröszt orosz katonai szakértője.

Ehelyett a zendülése biztosíthatta további hivatali idejüket, annak ellenére, hogy általánosan elismerték, hogy inkompetensek, és széles körben gyűlölik őket az Orosz Föderáció fegyveres erőiben.
Viktor Zolotov, a Nemzeti Gárda vezetője, aki korábban Putyin testőre volt, úgy tűnik, hogy egy másik haszonélvezője lehet a kialakult helyzetnek, miután a nyilvánosság előtt megjelent, hogy azt mondta, az emberei készek "a halálig kiállni", hogy megvédjék Moszkvát Wagnertől. Állítólag a lázadás következtében nehézfegyvereket és harckocsikat kaphatnak az erői.
Geraszimov nem vett részt azon az eseményen, melyen Putyin kedden köszönetet mondott a hadseregnek a polgárháború elhárításáért, ellentétben Sojguval, aki azóta többször is nyilvánosan megjelent a hétvégi incidens óta. Szurovikin, Geraszimov helyettese utoljára szombaton tűnt fel, amikor egy videóban jelent meg, amelyben Prigozsinhoz fordult, hogy állítsa le a lázadást.
Kimerültnek tűnt, és nem volt világos, hogy kényszer hatására beszélt-e.

MEG NEM ERŐSÍTETT OROSZ MÉDIAFORRÁSOK ÉS BLOGGEREK SZERDA ESTE ARRÓL SZÁMOLTAK BE, HOGY SZUROVIKINT LETARTÓZTATTÁK ÉS MOST A MOSZKVAI LEFORTOVO FOGDÁBAN VAN.

Alekszej Venediktov, egy jó kapcsolatokkal rendelkező újságíró azt mondta - forrásainak említése nélkül -, hogy Szurovikin szombat óta nem tartotta a kapcsolatot a családjával, és hogy a testőrei is elhallgattak.
Prigozsin, aki hónapokon át gyalázta Szoigu és Geraszimovot az ukrajnai háborúban tanúsított állítólagos alkalmatlanságuk miatt, gyakran dicsérte Szurovikin, akit a hadseregben széles körben tisztelnek csecsenföldi és szíriai tapasztalatai miatt. Szurovikin, aki az ukrajnai háború általános parancsnokaként tevékenykedett, mielőtt Geraszimovot kinevezték volna a helyére, a nyugati katonai elemzők és az ukrán hadsereg egy része is hatékony vezetőnek tartja, és sokan potenciális jövőbeli védelmi miniszterként emlegették.