MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Putyin végnapjai

Putyin végnapjai

telex.hu / fotó: mandiner.hu

Moszkvai puccsról és Putyin végnapjairól szól Frei Tamás új könyve.

Frei négy év után jelentkezik ismét regénnyel, az eddigi kötetei nagyjából mind 150 ezres példányszámban keltek el, a riportkötetével kiegészülve így összesen nagyjából 800 ezer eladott könyvnél tart, amivel az egyik legsikeresebb magyar írónak számít.

Az új akcióthriller középpontjában az orosz–ukrán háború áll, a sztoriban pedig megtörtént események mellett számos létező politikus is főszerepet kap. A történet lényege, hogy a háború frontvonalai bemerevedtek, miközben már nemcsak Ukrajnában zajlik az öldöklés, hanem a határain túl is. Ukrán partizánok hajtanak végre merényleteket Oroszországban, oroszok pedig nyugat-európai politikusokat gyilkolnak. A nyugati közvélemény már kezd belefáradni a háborúba, Vlagyimir Putyint pedig csak egy moszkvai puccs állíthatja meg, legalábbis így gondolják Washingtonban és Párizsban – olvasható a regény felvezetőjében.

A témaválasztással kapcsolatban kérdésünkre Frei azt írta, hogy mindig igyekszik olyan témát választani, ami a „levegőben van”, amivel kapcsolatban „azt érzem, hogy fontos lenne megérteni a szélesebb összefüggéseket, mert a napi hírfoszlányokban elvész a lényeg. Másrészt ez tényleg közelről érint minket, magyarokat.”

Az író korábban Friderikusz Sándor műsorában azt mondta, hogy azért igazol át az Alexandra Kiadótól a Librihez, mert szeretné, ha a könyvei külföldön is sikeresek lennének, az ehhez szükséges tudás és kapcsolatrendszer pedig szerinte nem volt meg az Alexandrában. Kérdésünkre azt írta, hogy az új könyvet egyelőre angolra fordítják le, ez a munka már szerkesztés alatt áll. „Első körben amerikai kiadókat keresünk meg, azon az ajtón belépve nyílik ki a világ, és lehet eljutni az én műfajomban más országokba. Egyelőre mindenki az amerikai piacot figyeli. Azután nyúlnak, ami ott megjelenik, és ott sikeres” – írta.

Frei Tamás lesz a Most jövök című videós interjúsorozatunk egyik következő vendége, a vele készült beszélgetésünket hamarosan láthatják a Telexen.