MENÜ
2024. május 16.
Mózes, Botond
Putyin „háztalanított

Putyin „háztalanított"

444.hu

„Emögött egy nyilvánvalóan nem beszámítható politikus döntése áll majd."

Ungváry Krisztián történész úgy véli: „Néhány nap múlva lehet hogy Kijevből Aleppó lesz. Csak emlékeztetőül: Putyin szándékosan »háztalanított« több millió ártatlan civilt azért, hogy menekültként zúdíthassa őket Európára és válságba taszítsa ezzel az EU-t. Nem túl sok választja el, hogy ugyanezt megtegye Kijevvel vagy Harkovval, persze most nem egészen ugyanazért.”

Ungváry szerint Putyin már beszámíthatatlan: „Emögött egy nyilvánvalóan nem beszámítható politikus döntése áll majd. Nem kétséges, hogy amennyiben ezt a döntést meghozza, a válasz sem marad el, elsősorban nem is a világ részéről (itt nincsenek illúzióim) hanem a még életben maradt ukránok részéről, akik ezt nem nyelik le sem rövid, sem közép, sem hosszútávon.”

Ungváry írása vészjóslóan zárul:

„A patthelyzetből viszont Putyin azt is gondolhatja, hogy menekvést jelent, ha megnyomja azt a bizonyos gombot. Neki egyébként előbb-utóbb azzal is szembe kell néznie, hogy esélyes, hogy saját emberei közül valaki épp e gomb megnyomásától félve agyonlövi. Uram Isten irgalmazzon nekünk.”
Ezután még Yuval Noah Harari friss cikkét ajánlja, de hozzáteszi: „Bár tartok tőle, túl optimista, mivel a gomb nyomogatásának lehetőségével nem számol.”