MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Poloskatérkép készül

Poloskatérkép készül

hvg.hu

Egy kérdőív kitöltésével bárki segíthet az országos poloskatérkép létrehozásában.

Az ősz beköszöntével egyre több helyet lepnek el a poloskák: a nem őshonos, inváziós fajok egyedeivel év közben is találkozhatunk, de többnyire inkább a szabadban. Ilyenkor azonban helyenként szinte elözönlik a lakásokat, házakat, hogy telelő rejtekhelyet keressenek maguknak. A legkisebb résen is bejutnak, gyakran csapatostul találkozhatunk velük a nyílászárók körül vagy a falakon.

Az invazív címeres poloskák azonban még nem mindenütt lakták be az országot. Van, ahol szinte inváziószerű a jelenlétük kora ősszel, máshol viszont alig találkozni velük. A Sokk a rovar elnevezésű Facebook-oldal most kéthetes akcióval igyekszik felmérni, hogy hol, mennyi és milyen fajta invazív címeres poloska található az országban. Egy kérdőív kitöltésével bárki segíthet az országos poloskatérkép létrehozásában.

A poloskák elterjedtségét megmutató felmérés adatai a kutatók, biológusok munkáját is segíthetik, hiszen a Magyarországon viszonylag újkeletű rovarfajok itteni életéről is kevés még az információ, tapasztalat. Egy ilyen térkép segíthet megérteni, miért és hol terjednek a leggyorsabban, milyen környezeti feltételek járulnak hozzá a leginkább az elszaporodásukhoz. A felmérés arra is választ keres, ki hogyan küzd meg a poloskaözönnel, mekkora gondot jelent számára.

A csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy a véletlen behurcolással és az életfeltételeik kedvezőbbé válásával egyre több nem őshonos rovarfaj jelenik meg és terjed el nálunk is. Az invazív címeres poloskák közül a legnagyobb számban a barnás színű ázsiai márványpoloskával, valamint a zöld színű, Kelet-Afrikából származó, hozzánk Dél-Európából érkező zöld vándorpoloskával találkozhatunk Magyarországon. Megjelent már az Észak-Amerikából behurcolt nyugati levéllábú poloska is, amely azonban még kevésbé elterjed, így a mostani felmérés segíthet megtudni, hol található meg már az országban