MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Pókokból hoztak létre nekrobotokat

Pókokból hoztak létre nekrobotokat

24.hu, fotó: spectrum.ieee.org

A Rice Egyetem munkatársai elhullott pókok felhasználásával hoztak létre markolószerű eszközöket.

A szakértők az ötletet nekrobotikának nevezik, és úgy gondolják, hogy a megoldás olcsó, hatékony és biológiailag lebomló alternatívája lehet a jelenlegi robotizált rendszereknek.

A pókok lábaiban egyetlen hajlító izom található, amely befelé húzza a végtagot. Ezt egy szerves hidraulikus rendszer irányítja: az állat testének közepén található kamra, a proszóma folyadékot bocsát ki, hogy kinyíljon a láb. Az egyes végtagokhoz külön „szelepek” tartoznak. Ez az egyedi felépítés egyébként az oka annak, hogy a pókok összegömbölyödnek, amikor elpusztulnak.

Daniel Preston és kollégái felismerték, hogy maguk is működtethetik a rendszert. A csapat egy tűt szúrt az elhullott pók proszómájába, majd levegőt fújtak be. Az elhullott ízeltlábúakkal tömegük 130-szorosát lehet megemelni, és ezer nyitás-csukás ciklusig használhatóak.

 

A kutatók eredményeikről egy tanulmányban is beszámoltak. Mint írják, az emberiség régóta használja elpusztult organizmusok maradványait, többek között az állati bőröket és csontokat. Ebből a szemszögből nézve az elhullott pók robottá alakítása nem is annyira furcsa.

A nekrobotikával a szakértők a természet azon struktúráit aknázhatják ki, amelyeket csak nehezen vagy egyáltalán nem tudnak leutánozni. Maga a nekrobotika a görög nekróra, azaz a halállal kapcsolatos előtagra, illetve a robotikára utal.