MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Pekingben nyílik meg a világ legnagyobb repülőtere

Pekingben nyílik meg a világ legnagyobb repülőtere

hvg.hu

Napokon belül Üzemelni kezd a Daxing Nemzetközi Repülőtér.

 

Még szeptemberben működni kezd a világ legnagyobb repülőtere, a pekingi Daxing Nemzetközi Repülőtér - írja a The Sun. Október 1-e állami ünnep Kínában, a várakozások szerint a reptér egy nappal korábban, szeptember 30-án nyitja meg kapuit. Egyes kínai médiumok szerint a reptér fokozatosan, napok alatt fog működésbe állni szeptember végéig.

Az építkezéssel július elejére végeztek. A reptér egyetlen terminálból áll, amelynek alapterülete 1,4 négyzetkilométer – vagyis nagyobb, mint a londoni Heathrow négy terminálja összesen. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy hatalmas távolságokat kellene megtenni a kapukig.

A repülőtér egyik különlegessége, hogy csillag alakúra építették meg. Ennek köszönhetően az utasoknak a legtávolabbi kapuhoz is csupán 600 métert kell sétálniuk, vagyis jóval kevesebbet, mint a nagyobb európai vagy amerikai reptereken. Erre persze szükség is van, a számítások szerint ugyanis évente több mint 100 millió utas fordul majd meg a terminálban. A repülőtérhez hét futópálya tartozik.

A Wired beszámolója szerint az építkezés 9 milliárd fontba, vagyis átszámítva mintegy 3241,44 milliárd forintba került, és kevesebb mint 5 év alatt húzták fel. A Heathrown ehhez képest egy harmadik futópálya 14 milliárd fontba (kb. 5042 milliárd forint) kerül, és leghamarabb 2026-ra készülhet el.

Pekingnek egyébként már van egy másik, hatalmas repülőtere, amit még 2008-ban az olimpiai játékok apropóján nyitottak meg, ám mostanra akkora lett az utasforgalom, hogy nem bírja el a terhelést. A tervezett 85 milliós kapacitása ellenére 2016-ban már 100 millió utast szolgált ki.