MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Patron, a kétéves jack russell az aknakereső

Patron, a kétéves jack russell az aknakereső

hvg.hu

Egy kétéves jack russell az ukrán hadsereg új sztárja, segít felszámolni az orosz aknákat.

Egy kétéves jack russell terrier, Patron is segít az ukrán hadseregnek – derült ki a brit Daily Mail beszámolójából. Patron a Kijevtől északra fekvő Csernyihivnél segíti a tűzszerészek munkáját az oroszok által elásott aknák felderítésében.

Patron akkor vált ismertté, amikor az ukrán katasztrófavédelem (State Emergency Service of Ukraine, SES) a Telegramon tett közzé róla bejegyzést. Mint írják, a kétéves kölyökkutya a csapat igazi lelke, munkáját a nap végén pedig sajttal és egy kis hasvakargatással jutalmazzák.

A beszámoló szerint Patron nemcsak népszerű a Telegramon, de az ukrán ellenállásnak is erőt ad.

Hogy hány aknát és robbanóanyagot talált eddig Patron, azt nem tudni, a SES szóvivője azonban azt közölte, eddig 54 ezer aknát és fel nem robbant lőszert találtak, amiből 2000 darab rakéta volt. A SES szerint Ukrajnában jelenleg több mint 600 aknamentesítő teljesít szolgálatot.

Az ukránok azt állítják, hogy több PTMT-1M típusú aknát találtak és semlegesítettek. Ilyet használtak a szovjetek Afganisztánban, az ottawai egyezmény értelmében azonban tilos a bevetésük, mert a civil lakosságra is komoly veszélyt jelentenek. Az 1997-es egyezményt 164 ország írta alá – köztük Ukrajna is –, Oroszország azonban nem.