MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Ötezer éves bor az egyiptomi sírban

Ötezer éves bor az egyiptomi sírban

24.hu

Több száz lezárt urnát fedeztek fel Meritneith ősi sírjában, Egyiptomban – írja a Heritage Daily.

Meritneith egy ókori egyiptomi királyné volt, aki régensként uralkodott az első dinasztia idején, és egyes bizonyítékok szerint ő lehetett az első női fáraó. A fennmaradt régészeti leletek alapján a történészek úgy vélik, hogy a Krisztus előtt 3000 környékén országló Dzset fáraó felesége és Den fáraó anyja volt.

Meritneith sírját még 1900-ban fedezte fel Flinders Petrie az egyiptomi Abüdoszban. Petrie egy nagy központi sírkamrát tárt fel, amelyet több sornyi kisebb hant vett körül, valamint legalább 40 másik sír, amelyekbe a királyné szolgálóit temették.

A mostani ásatások során több száz lezárt urnát találtak a lelőhelyen, amelyekben 5000 éves bor nyomait azonosították.

A régészeti munkálatok emellett új információkat hoztak felszínre Meritneith életéről és uralkodásáról is. A kutatók kőtáblákra bukkantak a sírban, amelyen a feliratok azt írták, hogy az uralkodónő irányította a központi állami hivatalokat. Ez megerősíti azt az elméletet, hogy Meritneith fáraó volt.

Idén nem ez volt az első izgalmas felfedezés, amelyet a régészek Egyiptomban tettek: év elején arról érkezett hír, hogy egy több ezer éves uralkodói sírt találtak, szeptemberben pedig egy elsüllyedt templomra bukkantak, valamint számos rejtett termet tártak fel egy piramisban.