MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Ősszel már elkerülhetjük a bosznia-hercegovinai tengeri kijáratot

Ősszel már elkerülhetjük a bosznia-hercegovinai tengeri kijáratot

aquamagazin.hu

Nem sikerül az idei turistaszezon előtt átadni Horvátország legnagyobb infrastrukturális projektjét.

Az A1-es autópálya vonalán a bosznia-hercegovinai tengeri kijáratot elkerülő Pelješac hidat, mert még nem készültek el a bekötőutak.

A létesítmény, amely a Dubrovnik körüli területet köti össze az ország többi részével, már hónapok óta elkészült, éppen ezért kellemetlen, hogy kisebb problémák miatt csúszik a stratégiai projekt befejezése. A 2404 méter hosszú és 55 méter magas műtárgyat a kínai China Road and Bridge Corporation építi mintegy 2,1 milliárd kunáért (105 milliárd forint), amit 85 százalékban az Európai Bizottság finanszíroz, a maradékot pedig az állami költségvetés fedezi.

A híd építése 2018-ban kezdődött, és a kínai kivitelező a tervezett ütemben időre, ez év márciusára be is fejezte a munkálatokat. Az építkezés viszont nem ment mindenhol ilyen gördülékenyen, az átkelő megközelítéséhez szükséges 12 kilométernyi út még csak részben készült el. A munkálatokat vezető mérnök a horvát közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta: az eredetileg június elejére tervezett átadás nem tartható, mivel munkaerő- és építőanyag-hiánnyal kellett megküzdeniük.

Ezért számításai szerint a hídon leghamarabb augusztusban indulhat el a forgalom. De akkor sem lesz még teljes az autósok öröme, mert a Dubrovnik felé vezető 17 kilométeres gyorsforgalmi átadása csak ősszel várható, így a forgalmat addig a pelješaci utakra terelik – írta a Figyelő.