MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Ősszel is szép az Adria, mesés horvát kisvárosok

Ősszel is szép az Adria, mesés horvát kisvárosok

femina.hu

A káprázatos horvát kisvárosok igazi gyöngyszemek az Adriai-tenger partján.

Korčula városa az azonos nevű szigeten található, és a nyugalomra, pihenésre vágyó turisták számára is ideális úti cél lehet. Épített öröksége jelentős, fő látnivalói közé tartozik a Szent Márk-székesegyház, tornyok övezte óvárosa, de Marco Polo szülőháza is jó program lehet.

A világ legapróbb katedrálisát is megtekintheti, aki a nagyjából 1100 fős Nin városába látogat el. Az Adriai-tenger egyik öblében elhelyezkedő település óvárosa hangulatos, színes, a Dinári-hegység vonulatainak látványa is igéző. Strandja homokos, Nin gyógyiszapja is méltán híres, emellett Sómúzeum is megtekinthető.

Brela környezete egészen festői: valószínűtlenül szép partszakaszok, hosszú strandok, monumentális hegyek váltakoznak a panorámában. A dalmát kisváros templomai, így a Kármel-hegyi Szűzanya temploma, a település tornyai, palotája mind-mind gazdagítják Brela értékét.

Bol kisvárosa Brač szigetének déli oldalán bújik meg. A festői, sokszínű óváros itt is imádni való, és kellemes csatangolásoknak ad helyszínt, a háttérben magasodó Vidova gora hegy látványa magával ragadó, és persze a strandok is szerethetők.

Primosten egy mesterségesen félszigetté alakított szigeten várja az utazókat. Látnivalói közé tartozik a kőházas óváros, a központban álló Szent György plébániatemplom, az ország legszebbjei közé választott Mala Raduča tér, de a borkedvelők is megtalálják itt a jobbnál jobb helyeket.

Rovinj városának különlegességét adja, hogy egy szirtfokon épült meg az Isztriai-félszigeten. Szűk, mediterrán hangulatú utcák alkotják az óvárost, de épített öröksége és természetesen hangulatos, sziklákkal körülölelt, kavicsos strandjai is vonzók lehetnek.

Mali Lošinj városának partjáról akár a delfinek látványában is gyönyörködhettek. A település a Kvarner-öbölben, Losinj szigetén található, környékén pedig számos delfin él, így az ország igazán értékes kincsének számít a vidék. Gyógyklímája is vonzó a turisták számára, de épített öröksége is gyönyörű.

Split-Dalmácia megye gyöngyszeme Omiš, mely a Cetina-folyó torkolatánál található. Fortica elnevezésű középkori várromja, a Mirabela-erőd és a központi elhelyezkedésű Szent Mihály-plébániatemplom kötelező látnivaló, miközben a kirándulók, hegymászók a Cetina-kanyon adta lehetőségeket fogják igazán élvezni.