MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Oroszoknak tilos drónt reptetni

Oroszoknak tilos drónt reptetni

hvg.hu

Ma már hobbiból sem túl bölcs dolog oroszoknak Norvégiában drónokat reptetni.

Őrizetbe vettek egy orosz férfit az észak-norvégiai Tromso városának repülőterén, azzal a gyanúval, hogy egy drónt távirányított – közölték szombaton a skandináv ország hatóságai.

Ez már a második hasonló őrizetbe vétel egy héten belül. Norvégiában a szankciós rendelkezések értelmében tilos orosz állampolgároknak drónt irányítaniuk vagy repülőgépet vezetniük.

A rendőrség közleménye szerint nagy mennyiségű fotós felszerelést, a többi között egy drónt és több memóriakártyát is lefoglaltak az 51 éves férfi pénteki őrizetbe vételekor, aki el is ismerte, hogy drónt reptetett Norvégiában.

Jacob Bergh ügyész szerint a férfi felvételeket készített a kirkenesi repülőtérről és a hadsereg egyik helikopteréről. Hozzátette, hogy az ügybe bekapcsolódott a PST norvég titkosszolgálat is.

A gyanúsított elmondta, hogy a storskogi határátkelőn érkezett csütörtökön Norvégiába, és a Spitzbergákra indult volna tovább.

Norvégiában fokozott készültséget rendeltek el, miután az utóbbi hetekben drónokat észleltek a skandináv ország gáz- és olajlétesítményei körül, valamint az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 vezetékrendszeren szeptember 26-án keletkezett – szabotázsakciónak minősített – lékek nyomán.

Norvégia Európa legnagyobb gázellátójává lépett elő, miután Oroszország jelentősen korlátozta szállításait.