MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Orosz partraszállóhajók tartanak Odessza felé

Orosz partraszállóhajók tartanak Odessza felé

mfor.hu

Műholdfelvételek alapján közel lehet az utolsó nagy ukrán kikötőváros elleni támadás.

Az orosz haditengerészet már a háború eleje óta a Krím-félsziget közelében várakozó partraszálló egységei megindultak Odessza felé. A mozgást egy független elemző vette észre tegnap készült műholdfelvételek alapján. Az orosz haditengerészet hajói három csoportban haladnak Odessza felé a Krím irányából - írta meg a Navalnews.

Két kötelék hadihajókból áll, míg egy harmadikat főleg Ropucha-osztályú partraszállóhajók tesznek ki. A három ilyen hajót magába foglaló csoport élén valószínűleg egy aknaszedő hajó halad, míg a képen 1-es csoportként megjelölt formációt a Moszkva cirkáló vezeti, de ebben is három partraszállóhajót vélt felfedezni az elemző.

Orosz hadihajók többszor megközelítették Odesszát, de most nagyon úgy tűnik, hogy valóban partraszállásra készülődhetnek. Erre feltehetően már a háború kezdete óta léteznek orosz tervek, ám a váratlanul erős ukrán ellenállás miatt eddig nem került rá sor.

Azóta viszont az ukránok is készültek erre az eshetőségre, az utolsó megmaradt nagy fekete-tengeri kikötővárosnál feltehetően erős ellenállásra kell számítania az oroszoknak, és a hadművelet sikeréhez szükségük lenne a Krím-Odessza útvonal legjelentősebb városának, Mikolajivnek az elfoglalására is – itt napok óta heves harcok zajlanak, és bár az orosz csapatok többször benyomultak a városba, még mindig nem sikerült ellenőrzésük alá vonni.