MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Orosz helyett amerikai nukleáris üzemanyag

Orosz helyett amerikai nukleáris üzemanyag

portfolio.hu / Weinhardt Attila

A szlovák atomerőmű váltott.

Az eddigi egyetlen orosz nukleáris fűtőanyag beszállító, a Roszatom leánycége, mellé egy amerikai céggel, a Westinghouse Electric-kel, is nukleáris fűtőanyag szállítási szerződést kötött a Slovenske Elektrarne a saját atomerőművi blokkjai ellátásához - közölte a legnagyobb szlovákiai áramtermelő vállalat pénteken. Ez azért is fontos fejlemény, mert Szlovákia mellett Magyarország, konkrétan az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., is tagja annak a konzorciumnak, amelyet az amerikai Westinghouse svéd leánycég vezet, és amely a minap uniós támogatást nyert el arra az Európai Bizottságtól, hogy gyorsított ütemben sikerüljön leválni a VVER nyomottvizes reaktoroknak a kizárólagos orosz fűtőanyag beszállításról.

A szlovák Slovenske Elektrarne áramtermelő cég többségi tulajdonát az Enel és a cseh EPH csoport képviseli, és eddig kizárólag az orosz Roszatom nukleáris fűtőanyag előállítással és szállítással foglalkozó TVEL nevű cégétől vettek nukleáris fűtőanyagot a 2026-ig szóló szerződés értelmében. Szlovákia két atomerőműve az ország energiaellátásának 59%-át állítja elő, és ez az arány növekedni fog, amint az ország befejezi a mohi atomerőmű két új blokkjának építését – jegyzi meg a Reuters.

„A Slovenské Elektrarne diverzifikációs stratégiájának sarokköve, hogy támogasson bármilyen kezdeményezést és együttműködést annak érdekében, hogy legalább két alternatív nukleáris üzemanyag-szállítóból álló portfólióval rendelkezzen" –  áll a vállalat közleményében. Ez tehát azt jelenti, hogy az orosz TVEL mellé akarják biztosítani a Westinghouse felőli szállítási lehetőséget is, az ellátásbiztonsági kockázatok minimalizálása érdekében.

A szlovák cég azt is megjegyezte, hogy a VVER 440-es reaktoraihoz (ilyenek üzemelnek Pakson is) szükséges amerikai hátterű nukleáris üzemanyagot először engedélyeztetni kell, és a felhasználás körülbelül egy évvel ezt követően kezdődhet meg.