MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Óriási erőkkel terjeszti a Kreml a háborús propagandát

Óriási erőkkel terjeszti a Kreml a háborús propagandát

telex.hu

Az orosz dezinformációs kampány brutális méreteket öltött a magyarországi online térben.

Láthatóan tudatos, szervezett, átgondolt stratégia alapján próbálja a Kreml befolyásolni a magyar közvéleményt az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, amelyben központi szerepe van a közösségi felületeknek, különösen a Facebooknak. A Political Capital kutatóintézet gyűjtötte össze azokat a tényeket, példákat és részleteket, amelyek alapján egyértelműnek tűnik, hogy az orosz dezinformációs kampány brutális méreteket öltött a magyarországi online térben.

Miközben Oroszország egyértelműen az agresszor szerepét tölti be az ukrajnai megszállásban, az orosz propagandaeszközöket arra próbálják használni, hogy áldozatszerepbe helyezzék a támadó felet. Ennek része többek között, hogy a szőnyegbombázással felérő online kommunikációs kampányban az alábbi féligazságokat, vagy nettó hazugságokat ismétlik el sok ezerszer, minél több platformon:

A zsidó származású ukrán elnök, Vologyimir Zselenszkij valójában náci;
A Majdan után népirtás zajlott Ukrajnában;
Ukrajna atomfegyvert akar.

Tényellenőrző írásainkból egyébként kiderül, hogy ugyan tényleg nincs könnyű dolga a kisebbségeknek Kelet-Ukrajnában, de egyáltalán nem folyik ott népirtás, ahogy atomfegyvere sem lehetne Ukrajnának, még akkor sem, ha akarnák.

Az orosz dezinformációs kampány lényegében arra fókuszál, hogy a közvéleményben elültessék annak a gondolatát, hogy igazából Oroszország az áldozat, belekényszerítették a helyzetbe, és vakójában nem is tehet arról, hogy civil áldozatok életét is követelő háborút indított egy független ország ellen.