MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Óriás temető Kaliforniában

Óriás temető Kaliforniában

telex.hu

Colma 17 temetőjében ugyanis több mint másfél millió ember nyugszik.

Colma egy apró, alig kétezer fős városka Kaliforniában, félúton San Francisco és a Szilícium-völgy között. Mivel áthalad rajta a 82-es autópálya, a híres El Camino Real, napi sok ezren utaznak keresztül rajta, valószínűleg tudomást sem véve arról, hogy egy igazi nekropoliszban járnak, a halottak birodalmában. Colma 17 temetőjében ugyanis több mint másfél millió ember nyugszik. Több tízezres tömegsírok mellett olyan hírességek végső nyughelye is itt van, mint a vadnyugati legenda Wyatt Earp, minden idők legnagyobb baseballjátékosa és Marylin Monroe volt férje, Joe DiMaggio, vagy a Levi’s farmerbirodalom alapítója és névadója, Levi Strauss.

De hogyan vált egy poros kisváros gigászi temetőkomplexummá (egyébként nem ez a legnagyobb temető a világon, ez a cím az iraki Najafot illeti), ahelyett hogy a techvilág szívcsakrája és IT-s óriáscégek otthona lenne, mint a szomszédos Palo Alto, Mountain View, Menlo Park, vagy Cupertino?

A történet bő száz évvel ezelőtt kezdődik, az 1900-as évek legelején, amikor San Franciscóban elkezdett szűkös lenni a hely. A várost 1849-ben alapították, a nagy kaliforniai aranyláz idején (az évszámot tükrözi a helyi NFL-csapat neve, a 49ers), egy nem túl nagy méretű félszigeten. A város mai területe kevesebb mint a negyede Budapestének. Fél évszázaddal a város alapítása után már 400 ezren éltek itt, és a zsúfoltság nem tett túl jót sem az ingatlanáraknak, sem az általános higiéniai és közegészségügyi állapotoknak, 1900 és 1904 között például konkrétan pestisjárvány tombolt a városban.

A város vezetése elég meglepő, de kicsit jobban belegondolva egészen logikus megoldást talált a problémára: betiltották a városban a temetéseket, majd felszámolták a temetőket, a halottakat kiásták, és újratemették a városon kívül nyitott új temetőkben. Így lett új hely is építkezni, és a fertőzésveszély is csökkent.

A mai napig csak két kisebb temető van San Francisco városában, a kb. 150 ezer kihantolt holttestnek pedig Colma városában találtak új nyugvóhelyet. Akinek az élő hozzátartozói kifizették a 10 dolláros áthelyezési díjat (ez mai dollárban kb. 300-at, azaz nagyjából 125 ezer forintot jelent), az kapott új sírhelyet is, aki nem, az jelöletlen tömegsírba került. Így születtek meg Colma gigatemetői, ahová máig temetkeznek Kalifornia minden tájáról. A másfél millió halottnak végső nyughelyet biztosító temetők nagyjából a város területének háromnegyedét foglalják el, és bizarr turistalátványossággá is váltak az utóbbi évtizedekben.

De lehet, hogy még ez a hely sem szól az örökkévalóságnak: a San Francisco Chronicle 2018-as cikke szerint Colmában vészesen fogy a hely, és pár évtizeden belül teljesen megtelhetnek a sírkertek. Ezekben egyébként egy sírhely ma 8-9000 dollár, azaz kb. 3,5 millió forint környékén mozog.