MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Operál és vizsgál Nigériában

Operál és vizsgál Nigériában

hvg

Csókay András hetek óta a nigériai Onitshában vesz részt egy misszióban.

Árvaházakat, idősek otthonait keres fel a kollégáival, emellett folyamatosan vizsgálja az ott élő szegény embereket, és nemrég egy agydaganatos 12 éves fiún hajtott végre életmentő műtétet – írja a Blikk.

Csókay András ideje nagy részét az onitshai egyházmegyei kórházban tölti, ahonnan csak szigorú kísérettel mehet el. „Sok helyen fegyveresek állnak, így elképzelhetetlen, hogy bárhova egyedül menjünk el” – mondta a lapnak az orvos.

A nigériai misszió ötlete 2016-ban született, az idegsebésznek azóta ez már a nyolcadik útja. Két évvel később csatlakozott hozzájuk az Afréka Alapítvány, illetve Dr. Fodor Réka, aki a missziós küldetés oktatási, humanitárius és házi orvosi részét vezeti.

Csókay András az idegsebészeti részt irányítja. A két orvos folyamatosan vizsgál, és ha kell, műtik is a betegeket. A misszió során találkoztak egy 12 éves agydaganatos fiúval is, akinek a tarkója felett lévő tumor már nyomta az agyat, rátapadt a vénákra, konkrétan megette a koponyacsontot. A fiú családjának utolsó reménysége volt Csókay András. „Tudtuk, hogy ebben az esetben előbb-utóbb baj lesz, ha nem műtjük meg a kisfiút, akkor akár néhány hónapon belül. Így el kellett vállalni” – mondta az orvos. A kisfiú műtétje sikerült, és remélhetőleg hamarosan hazamehet.