MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
Oltásútlevél – okostelefonon

Oltásútlevél – okostelefonon

index.hu

A beoltottak telefonjukon tudnák igazolni azt, hogy már megkapták az új típusú koronavírus elleni vakcinát.

Bevezetik az oltásútlevelet Dániában

Dánia február végéig bevezeti a koronavírus-útlevelet, ami annyit fog mutatni, hogy a dokumentum birtokosa megkapta a védőoltást vagy nem. Még nem egy teljes, digitális útlevél bevezetéséről van szó, annak kialakításához további 2-3 hónapra van szükség – idézte a Világgazdaság Morten Bodskovot, Dánia megbízott pénzügyminiszterét.

Az útlevél valahogy úgy nézne ki, hogy a beoltottak telefonjukon tudnák igazolni azt, hogy már megkapták az új típusú koronavírus elleni vakcinát.

A dán kormány ettől a kezdeti lépéstől reméli a normalitáshoz való fokozatos visszatérést. A dokumentum ugyanis lehetővé tenné az üzleti célú utazásokat, valamint a sportesemények, koncertek és egyéb beltéri események megnyitását a nagyközönség előtt.

Bodskov szerint a vakcinaútlevél bevezetésével újraindulhatna a dán társadalom, illetve a vállalatok normális működése.

A dán vállalati szektor örömmel fogadta az új dokumentum bevezetésének hírét. Bár a kormány nem adott részletes tájékoztatást az útlevél működéséről, annyit tudatott, hogy az üzleti és kulturális szervezetekkel egyeztetve, az Európai Unió igényeivel összhangban dolgozzák ki.