MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Oligarchastop

Oligarchastop

24.hu nyomán, fotó: mandiner.hu

A dokumentumban néhány más tagállamé mellett, Magyarország neve is gyakran előfordul.

Az Európai Parlament (EP) nagy többséggel fogadta el azt a jelentést, amely szerint néhány tagállam nemzeti kormányának tagjai maguk is az „oligarchia részei“, az uniós pénzeket saját céljaikra használják fel – írja a Népszava brüsszeli tudósítója.

A dokumentumban néhány más tagállamé mellett, Magyarország neve is gyakran előfordul. Az oligarchikus struktúrák elleni küzdelemről, az uniós források csalással szembeni védelméről szóló jelentés az agrártámogatások magyar és cseh elosztása mellett a bolgár, szlovák és román kifizetéseket is egyenlőtlennek tartja.

Tényfeltáró cikkekre hivatkozva az állásfoglalás megjegyzi, hogy Orbán Viktor az agrártámogatások révén központosította, belső körének újraosztotta a vagyont, a magyar közbeszerzés működése rendszerszintű hiányosságok utal, 2015-2019 között a tagállamok közül nálunk zárult a legtöbb OLAF-vizsgálat pénzügyi ajánlással.

Az Európai Néppárt finn képviselője, Petri Sarvamaa által jegyzett dokumentumról korábban szintén a Népszava tudósítója írta meg, hogy az EP név szerint nagyon ritkán bírál politikusokat egy ilyen dokumentumban.

A saját zsebre dolgozó elit térnyerése soha nem látott méreteket öltött az Európai Unióban, ezért a jogilag nem kötelező jelentés sürgeti az EU intézményeit, minden eszközzel akadályozzák meg, hogy oligarchák vegyék át a gazdaság, a pénzügyek és a politikai irányítását.

 Néhány éve a New York Times írt arról, hogy az uniós agrárpénzek a magyar földbároknak kedveznek, az egykori államtitkár, Ángyán József akkor azt mondta, a vidéket a miniszterelnök a Fidesznek és szövetségeseinek rendelte alá.