MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Olasz falvak jövője?

Olasz falvak jövője?

24.hu

Kecsegtető ajánlatnak tűnik Olaszországban gyakorlatilag fillérekért ingatlant vásárolni.

Pláne úgy, hogy az elmúlt években több tucatra nőtt azoknak a településeknek a száma, ahol az elnéptelenedés miatt hasonló akciókat indítottak. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy mi történik azután, ha valaki ezt az utat választja.

A CNN a közelmúltban Biccari falujába látogatott, ahol januárban kezdtek el lepusztult házakat értékesíteni egy euróért, de azonnal költözhető ingatlanokat is piacra dobtak néhány ezer euróért.

A program első éve rendkívül sikeresnek mondható, többen már be is költöztek új otthonukba, közülük beszélt néhányakkal a lap újságírója.

Az argentin felmenőkkel rendelkező Mariano Russo hétezer euróért, tehát kevesebb mint hárommillió forintért vett egy 55 négyzetméteres, kétszintes házat. Semmit nem kellett vele kezdenie, hiszen nem sokkal korábban újították fel, még a falakat is kifestették.

Mint mondta, panorámás terasz is tartozik az épülethez, és bár adókra további háromezer eurót be kellett fizetnie, egy percig sem bánta meg a döntését.

Az ingatlan élhető. Kicsit modernizálnunk kell a vízvezetékrendszert és a fűtést, de az építmény jó alapokon áll. Bár régi, a falakon nincs vizesedés és a tető is kiváló állapotban van – mondta.

Arról is beszámolt, hogy az adás-vétel nagyon gördülékenyen zajlott, mindenben a segítségükre voltak a helyiek.

Bár egy testvérpár tulajdonában állt az ingatlan, akik két különböző városban éltek, ők sem akadályozták a folyamatot, gyorsan megegyeztek a legapróbb részleteken is.

A cikkben megszólalt Rolf Bauer német mérnök is, aki nyugdíjasként költözött át Olaszországba.

Szeretem a falusi életérzést, úgy érzem, a sors akarta így. Nyáron Puglia felé vettem az irányt kocsival, és itt álltam meg elsőként. Tökéletes volt – magyarázta.

Elmondta azt is, ő 30 ezer eurót, több mint tízmillió forintot fizetett a teljesen felújított otthonáért. Nem akart egy euróért ingatlant venni máshol, mert túl sok munkája lett volna vele.

Rá kellett döbbennem, hogy valamit kezdeni kell a pénzzel, én arra költöttem, hogy élvezhessem az életet. Biccariban néhány hónapot élek egy évben, mert máshol is vannak ingatlanjaim. Utálom a hideget, szóval valószínűleg a fűtést soha nem is fogom bekapcsolni, mert nem leszek itt – mutatott rá.

Az általa vett ingatlan 150 négyzetméteres és három emeletes, szintén panorámás kilátással.

Az egyedüli nehézséget a nyelv okozza számára, mert nem beszél olaszul, de a helyiek megértőek vele és próbálják türelmesen hallgatni, amikor fordító alkalmazások segítségével próbál velük kommunikálni.

Szintén Biccariban telepedett le egy moszkvai üzletasszony is, akinek tolmácsa, Aksana Klimavets segített az üzlet megvalósításában. A nő 15 ezer eurót fizetett az ingatlanért.

Tolmácsa szerint, hónapokig tartott az adás-vételi folyamat, ugyanakkor a házat teljesen felújított állapotban vehették át. A sok kihívás ellenére ügyfele imádja Biccarit a tiszta utcák és a csodálatos környezet miatt egyránt.

Az oroszok számára Puglia térsége az egyik legkedveltebb úti cél. Bariban repülőtér is van, ami megkönnyíti az utazást – magyarázta.

Összességében tehát már nem csak az egy eurós házak kelendőek Olaszországban, hanem sokan hajlandóak áldozni felújított vidéki ingatlanokért is, hiszen azok még mindig jóval olcsóbbak, mintha egy nagyvárosban vásárolnának kisebb lakásokat, és teljesen mások a körülmények is.