Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Okos tanács

Okos tanács

szeretlekmagyarorszag.hu

Tévhit, hogy akkor fogyasztunk többet, ha a lehűlt lakást fel kell fűteni 21-22 fokra.

Holoda Attila energetikai szakértő a Reggeliben beszélt arról, hogy tehetünk-e valamit azért, hogy gazdaságosabban fűtsünk.

Többek között elmondta, hogy figyelni kell arra, mennyit fűtünk, és ha nem vagyunk otthon, akkor vegyük vissza a termosztátot 18 fokra.

Elmagyarázta, tévképzet, hogy akkor fogyasztunk többet, ha a lehűlt lakást fel kell fűteni 21-22 fokra. A szakértő szerint ez nem igaz.

Megnyugtatott mindenkit, hogy lesz elegendő gáz is, mert jelenleg 5,4 milliárd köbméter földgáz van a tározókban. Egy téli nap átlag 50-51 millió fogy belőle. Így 100 napnál is több tartalék van, de addigra már vége lesz a télnek. Ugyanakkor fontos, hogy mennyi fogy belőle a szezon végére, mert attól függ, mennyit kell majd visszapótolni.

Az oroszoktól érkező gáz az európai gázimport 40-42 százalékát tette ki. Bár még a jövőben is szükség lesz rá, de ilyen nagy arányban már nem fogják engedni - vélte. Szerinte más forrást kell találni, például a folyékony földgázt.

Már most is sok más forrásból van energiánk, így nem igaz, hogy az orosz gáztól függünk - mondta, hozzátéve: mi is részesei vagyunk egy nagy európai gázhálózatnak, Szlovénián kívül minden szomszédunkkal össze vagyunk kötve - írja az RTL.hu.