MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Ókori borászat maradványaira bukkantak Moszulnál

Ókori borászat maradványaira bukkantak Moszulnál

24.hu

Az asszírok korából származó, mintegy 2700 éves, ipari méretű borászatot és domborműveket tártak fel Észak-Irakban.

„14 olyan berendezést találtunk, melyekkel szőlőt préseltek, szőlőlevet nyertek ki, majd bort készítettek” – mondta Daniele Morandi Bonacossi, az Udinei Egyetem munkatársa és az ásatás vezetője. A kutató szerint ez az első ilyen felfedezés Irakban.

Az egykori borászat az időszámítás előtt 721-705 közt uralkodó II. Sarrukín asszír király, azaz a bibliai Szárgon fővárosának közelében, Moszulnál fekszik.

A maradványok Khinisznél kerültek elő, a borászat II. Sarrukín fia, Szín-ahhé-eriba, a bibliai Szennahérib király idejéből (időszámítás előtt 704-681) származik.

Az olasz régészekből és a Kurdisztáni Autonóm Régióban lévő Dohuk régészeti hatóságának munkatársaiból álló csoport egy másik ásatáson, Faidában ókori domborművekre bukkant egy csaknem 9 kilométeres öntözőcsatorna falain. A 12 lapos dombormű mindegyike 5 méter hosszú és 2 méter széles, és az időszámítás előtti 8. század végén vagy a 7. század elején készültek II. Sarrukín vagy Szín-ahhé-eriba megbízásából.

A domborműveken Bonacossi szerint az asszír király látható, miközben különböző, állatokon ülő istenekhez imádkozik. „Istár, a szerelem, a viszály és háború istene egy oroszlánon ül” – mondta a régész. A kutató hozzátette, vannak sziklába vájt domborművek másutt is Irakban, főleg Kurdisztánban, de egyik sem olyan nagy és monumentális, mint a most feltártak.

Az alkotásokat azért vájták a vizet a hegyekből a földekre vezető csatorna falába, hogy eszébe juttassák az embereknek, ki építtette az öntözőcsatornát. „Az imát ábrázoló jeleneteknek nemcsak vallási, hanem politikai üzenete is volt, egyfajta propagandát képeztek. A király így akarta megmutatni a térségben élő embereknek, hogy neki köszönhetik az éltető öntözőcsatornát, ezt észben kell tartaniuk, és hűségesnek kell maradniuk” – mondta Bonacossi.

A mai Irak területén az ókorban számos fejlett kultúra létezett, melyeknek emlékei máig fennmaradtak. A lelőhelyeket az évtizedek óta tartó politikai káoszban ugyanakkor sokszor kifosztották, a zsákmányt pedig gyűjtőknek adták el.